Pretjerujete li s kupanjem svoje bebe? Evo kako i koliko često biste ju trebali prati!

0
10608
koliko često i kako kupati bebu

Jedno od prvih pitanja koje mamama padne na pamet kada donesu svoju bebu kući je kada i kako prati bebu. To je sasvim razumljivo jer osim što svom djetetu želimo dati svu potrebnu emotivnu skrb, u isto mu mjeri želimo pružiti i svu potrebnu njegu u fizičkom smislu. Ono, što vam svakako treba biti misao vodilja kad vam glavom prolaze ova pitanja jest da ne treba pretjerivati. Tako neki stručnjaci savjetuju da se beba ne opere čak šest mjeseci nakon rođenja.

Premda vam se ovakav savjet čini kao suluda ideja, imaju da umu se dijete rađa s premazom zvanim verniks koji nastaje u 18. tjednu trudnoće te prekriva cijelo bebino tijelo, a nestaje između 36.i 40. tjedna trudnoće kod beba koje su rođene u terminu. Zato, prerano rođene bebe imaju puno verniksa, dok ga beba koje su rođene nakon predviđenog termina gotovo nemaju.kupanje u stokke kadiciSpomenimo i da ovaj sirasti premaz, kako bi se zvao kada bismo ga preveli s latinskog,  još unutar vodenjaka štiti kožu ploda od utjecaja plodne vode te kod poroda olakšava prolaz djeteta kroz porođajni kanal. Osim toga ima fantastične antibakterijske, odnosno antiinfekcijske sposobnosti te uvelike utječe na imunitet djeteta. Nadalje, kako se zbog prilagodbe na okolinu, koža novorođenčeta prvih nekoliko dana nakon poroda suši i ljušti, upravo ova masna bijela sluz vlaži kožu djeteta te je potrebno dopustiti joj da se upije. Naravno, dobro je da dijete nakon poroda obriše, no u isto vrijeme nije dobro da se verniks odstranjuje, a čak i ako se novorođenče okupa, verniks treba zadržati te ga umasirati u kožu.

U slučaju da se ipak odlučite na što brže pranje svog novorođenčeta ili da je to jednostavno praksa rodilišta u kojem ste rodili,  svakako imajte na umu da  bebu ne bi trebalo prati bar prvih 6 sati nakon poroda. Koža je ipak najveći ljudski organ i važna zaštita za organizam od raznih utjecaja poput hladnoće, pretjerane topline, boli pa i dodira, a koža novorođenčeta je iznimno tanka i treba joj gotovo čitava prva godina da dozre.  Stoga, zaštite kožu svoje bebe kako treba.

Kako prati i njegovati djetetovu kožu u toj prvoj važnoj godini života?

Bez obzira kada odlučiti ukloniti verniks, njegu djeteta uglavnom dijelimo na razdoblje prije i nakon skidanja pupčane ranice. Dok pupčani batrljak ne otpadne, a pupčana ranica ne zacijeli te se pretvori u pupak svakako ne kupajte bebu, nego ju samo brišite vlažnom tkaninom umočenom u toplu vodu te pazite da se budući pupak vaše bebice ne smoči kako ne bi došlo do infekcije. Ovo suho pranje na podlozi prakticirajte do oko tri tjedna od rođenja, kada možete započeti s kupanjem u kadici. Novorođenče ionako nema razvijene mehanizme za regulaciju tjelesne temperature pa se ne može ni znojiti. Stoga, pogotovo kada provodite suho pranje zaista nema potrebe koristiti sapune i šampone. Ono što možete je da nakon kupanja svoju bebu lagano izmasirate s par kapi prirodnog ulja prethodno utrljanog u ruke, dok pelensku regiju možete namazati zaštitnom kremom.stokke kadica lifestyleKako nakon trećeg tjedna života započinje intenzivniji rad žlijezda lojnica i znojnica, možete započeti s kupanjem u kadici, a negdje u tom periodu ćete lagano početi zamjećivati je li koža vaše bebe masna, suha ili osjetljiva. Ako je koža vaše bebe normalna do masna možete ju kupati svakodnevno, no i dalje ne pretjerujte sa sapunima i šamponima, bar ih ne koristite svakodnevno. Za osjetljivu kožu preporučuju se sindenti – sredstva za pranje bez sapuna i parabena koja čiste kožu, a ne uništavaju njezinu zaštitu, dok bebe sa suhom kožom treba prati maksimalno dva do tri puta tjedno u nešto hladnijoj vodi čija je temperatura oko 35 stupnjeva.  Tu je također bitno spomenuti da se kod uporabe kozmetike prvo morate posavjetovati s liječnikom.

Što se tiče vremenskim uvjeta, doktori ističu da je po zimi dovoljno prati bebu dva do tri puta tjedno, a preko ljeta čak i dva do tri puta dnevno, ovisno o potrebama djeteta. Ono što je svakako najbitnije je svesti uporabu kozmetike na minimum, izbaciti kozmetiku koja sadrži potencijalno štetne tvari za bebu te ne inzistirati na kupanju ako ste vi ili beba na rupu kakve prehlade, pogotovo ako je vani jako zima.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.