Porod u vodi – što mislite o ovom tipu poroda?

0
2724
trudnica sjedi na kamenu uz slap

Ako ste buduća mama koja ne planira roditi na klasičan način, nego razmišljate o alternativnim opcijama, sigurno vam je na pamet pao porod u vodi. Nekoliko je prednosti ovog poroda kako za mamu, tako i za bebu. Vama olakšava trudove te smanjuje potrebu za urezom međice, dok beba tako doslovno uđe iz vode u vodu i tek onda dolazi na zrak pa je stres koji doživljava pri promjeni temperature manji. Za oboje je to u konačnici nježnije i prirodnije iskustvo.

Prvenstveno se trebate odlučiti želite li ovaj tip poroda, a onda pronaći zdravstveni team s kojim ćete moći ostvariti prisan kontakt i u koji ćete imati povjerenja. Isto tako, ako ste tijekom ili prije trudnoće bolovali, trebali biste se prvo posavjetovati s liječnikom jer se ovaj tip poroda preporučuje mamama bez komplikacija. Idealne kandidatkinje za ovaj tip rađanja su trudnice s jednoplodnom trudnoćom, s plodom koji ima glavicu prema dolje, trudnice koje će roditi u terminu i one sa spontano započetim trudovima.

Kako to izgleda

Bivanje u vodi  vrlo je ugodno jer voda lagano masira i opušta, a tijelo u vodi pluta pa se brže postiže napredovanje poroda. Dok sjedite trbuh vam je pod vodom sve do razine grudi, a kad klečite i oslanjate se na pete voda doseže malo ispod grudi. Za vrijeme boravka u vodi poticat će vas da mijenjate položaj kako biste zauzeli onaj koji vam najviše odgovara, što će također omogućiti bolje napredovanje poroda. Isto tako će vas poticati na pravilno disanje i opuštanje tijela, a tijekom poroda smijete piti tekućinu pa čak i izaći van svaka dva sata. S druge strane možda ćete tako brzo napredovati da će vam prvi ulazak u vodu biti i jedini.

Pripreme su iste kao i za porod na krevetu, s tim da je klistiranje i tuširanje obavezno, a žena treba biti otvorena oko 4 cm. Nakon dolaska pregledat će vas vanjskom i unutarnjom pretragom, dok se  CTG-om dvadesetak minuta snima srčana akcija fetusa, a istovremeno se prate trudovi. Tijekom boravka u vodi prate se i vaši vitalni znakovi, temperatura vode i zraka te vitalnost i kondicija fetusa.

Na kraju primalja prihvaća novorođenče na jednak način kao na stolu za rađanje, no dijete drži još malo pod vodom kako bi se spriječio refleks udisanja dok je još u vodi, a zatim ga licem prema površini vadi iz vode i stavlja vam ga na grudi. Nakon što je sve gotovo utoplit će vas u krevetu, a zatim se obavlja dezinfekcija kade te se uzimaju brisovi za mikrobiološku pretragu.

Idealni uvjeti za ovaj tip poroda

Što se tiče uvjeta za ovaj tip poroda, bilo bi dobro da temperatura vode bude poput one tjelesne, dakle 37 °C. Iako ju možete mijenjati, ne bi bilo dobro da bude toplija od navedene. Temperatura zraka pak bi trebala biti 24 °C, a prostor u kojem se nalazite bi trebao biti ugodan, a atmosfera smirujuća.

Što još trebate znati

Trebate znati i to da porod u vodi isključuje epiduralnu, odnosno gotovo sve lijekove koji se koriste kako bi se ublažili bolovi poroda. Prije poroda treba se obaviti i informativni razgovor u rodilištu, s tim da se takva rodilišta nalaze u Rijeci, Zadru, Varaždinu i Puli. Također, prije poroda je bitno napraviti pretrage na klamidiju i HIV,  a tri do četiri tjedan prije termina obavezan je pregled kako bi se potvrdilo da ispunjavate uvjete za rađanje u vodi.

Prednosti ovog tipa poroda su brojne. Žena je u vodi opuštenija, trudovi traju kraće i lakše se podnose, bolovi su blaži, rjeđe je potreban urez međice jer je ona u vodi smekšana i podatna, a i pokretljiviji ste. S druge strane porod je manje traumatičan za bebu jer dolazi u okruženje jako slično onome u kakvom je bilo. No, u konačnici izbor je ipak na vama.

Mnoge su poznate mame rodile upravo na ovaj način, poput supermodela Gisele Bundchen koja kaže da je rodila u vlastitoj kadi te da se za porod pripremala meditacijom i jogom.  “Nisam osjetila baš nikakvu bol”, rekla je Gisele nakon poroda svog sina Benjamina 2009. godine. Naravno, nećete doslovno  kopirati Gisele, ali njeno iskustvo potiče na razmišljanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.