Ove namirnice možete jesti do mile volje u trudnoći

0
7033
zdrave namirnice koje možete jesti u trudnoći

Poludite kad vam kažu da u trudnoći ipak ne biste trebali pretjerivati s hranom? E pa ove namirnice možete jesti koliko vam srce želi!

Jabuke

Jabuke su pune vlakana koja osim što su zdrava, daju izniman osjećaj sitosti. Ako vam navečer dođe želja za slatkim radije na tanjur narežite nekoliko jabuka i njih grickajte, nego da posegnete za slatkišima. Možete ih također ubaciti u jogurt i posuti cimetom te dodati med. Zasladit ćete se, a istovremeno dobiti osjećaj sitosti.

Karfiol

Karfiol pruža dobru količinu folne kiseline i vitamina B, koji su neophodni za zdravu trudnoću. Nedostatak folne kiseline kod trudnica može dovesti do problema poput oštećenja ploda i niske porođajne težine. Stoga slobodno navalite na karfiol do mile volje. Mislite da je ovo dosadna namirnica? Varate se! Možete ga kratko skuhati da ostane hrskav i onda preliti domaćim maslinovim uljem te naravno posoliti. Sve što vam treba uz to je kriška sira ili bilo koji oblik proteina. Nećete pogriješiti niti ako ga skuhanog bacite na maslac i pospete krušnim mrvicama.

Brokula

I brokula je odličan izvor folne kiseline, a ako je neka namirnica prijateljica zdravlja, onda je to brokula. Inače, od ekstrakta sušene brokule radi se takozvani Brokulino koji je izuzetno koristan za imunitet, a brokula se u neograničenim količinama savjetuje trudnicama jer je između ostalog odličan podizač imuniteta, a jak imunitet je itekako bitan u trudnoći. K tome je brokula puna proteina pa će vas zasititi i dati vam snagu, a opet je siromašna kalorijama. Možete ju pripremati na isti način kao karfiol ili od nje napraviti ukusnu krem juhicu. Mljac!

Banane

Daju energiju, okus im je božanstven i odgovaraju baš svima. Baš dobro da postoji nešto ovakvo, zar ne? Banane su već odavno poznate kao odličan izvor kalija, vlakana i vitamina C, kao i vitamina B6 koji u trudnoći pomaže u borbi protiv jutarnjih mučnina. Osim toga, banane će vam podići energiju i olakšati obavljanje svakodnevnih obaveza i fizičkih aktivnosti.

Zeleno lisnato povrće

Slobodno na svoj trudnički meni stavite špinat, blitvu, zelenu salatu i ostale zelene lisnate namirnice jer su istovremeno niskokalorične, a izuzetno hranjive i ljekovite.

Kiseli krastavci

Sigurno ste sto puta čuli kako trudnice osjećaju neodoljivu želju za kiselim krastavcima ili ste to možda sami iskusili na vlastitoj koži. Ali ljubav između trudnica i kiselih krastavcima nije mit. Naime, trudnice prirodno osjećaju potrebu za hranom koja će ih stimulirati, a njemački stručnjaci kažu kako je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim ukiseljenim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu koji prati trudnoću. Zahvaljujući istom vitamin, također pomažu u apsorpciji željeza ili pak kalcija koji stimulira rast kostiju i zato je itekako važan tijekom trudnoće.

Sir

Svježi kravlji sir, kiselo mlijeko, jogurt, skuta, mozzarella, ali i fermentirani tvrdi sirevi također su vrijedan izvor kalcija i vrlo su važni za vrijeme trudnoće. No, imajte na umu da se trudnicama ne preporučuju nepasterizirani proizvodi. Što su nepasterizirani proizvodi, odnosno što je pasterizacija, pitate se?  Pasterizacija je postupak izlaganja temperaturi od 55-70 °C radi produženja roka trajanja. Općenito je to proces uništavanja vegetativnih formi mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost namirnice. Stoga se suzdržavajte od sireva s plijesni, kao i od mekanih sireva, camemberta, plavog i brie sira pa čak i feta sira ako je označeno da su izrađeni od nepasteriziranog mlijeka.

Riba

Ako do sada niste previše koristili ribu u svojoj prehrani, svakako to tijekom trudnoće učinite jer je riba odličan izvor kvalitetnih proteina, zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala, a ujedno ima manje masti od ostalog mesa. Trebalo bi izbjegavati sirovu ribu, ali na ostalu ribu, bilo riječnu, bilo morsku možete navaliti. Pritom oprezno s vrstama ribe kao što su tuna, skuša, morski pas, školjke i račići. Razlog je u tome što mogu sadržavati živu ili kontaminaciju iz okruženja u kojem su ulovljene. Mislite da je riba skup izbor? Nipošto. Naravno, ako jedete samo losos može biti, ali ako uzmemo u obzir da kilogram srdela dođe oko 25 kuna, dok kilogram muzgavca iznosi oko 35 kuna, morate priznati da to i nije tako velik izdatak, pogotovo jer ćete u ovim morskim delicijama ipak uživati i vi i vaša beba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.