Kako držati novorođenče? Evo nekoliko zgodnih savjeta za nove roditelje i sve one koji su došli u posjet bebi

0
4436
kako držati novorođenče

Mnogi mladi roditelji, kao i neki članovi obitelji i prijatelja, sigurno se susretnu s pitanjem – kako držati novorođenče, kada se prvi put susretnu s njim. Jedni se boje da bebu neće uzeti pravilno, drugi da će ju povrijediti, a treći da će ju slučajno ispustiti.

Jedan od načina je da držite bebu okrenutu prema sebi i da joj pritom pridržavate glavicu jer kad se tek rodi još ju ne može držati sama.

Držati ili ne držati bebinu glavicu

Prvo samostalno podizanje bebine glave možete očekivati krajem prvog mjeseca života. dok će u četvrtom mjesecu već imati više kontrole, a punu i sigurnu kontrolu držanja glave imat će u šestom mjesecu. Doduše, neki pedijatri ne savjetuju da se bebi drži glavica, no ako vidite da se beba pati jer joj glavica pada i visi, slobodno joj primite glavicu. Vidite kako beba reagira, kako se ponaša i kakav izraz lica ima te se sukladno tome prilagodite.

Glavu novorođenčeta držite otvorenim dlanom, tako da je palac vaše ruke pokraj bebina uha, a kažiprst i srednji prst po sredini stražnjeg dijela bebine glave. Zanimljivo je kako je nekako prirodno da vam bebina glava taman sjedne u dlan.

Držanje u položaju prema sebi

Tijekom tog prvog mjeseca, a i kasnije, bitno je da dijete držite tako da leži na svojim leđima, dok ga vi pridržavate ispod ramena te zdjelice – ako se naravno odlučite za položaj držanja prema sebi. Zgodno je i da dijete bude u povišenom stanju ako odaberete taj položaj. na način da mu poduprete gornji dio leđa, ispod ramena i vrata. Dajući djetetu oslonac ispod ramena usmjeravamo ga prema naprijed i potičemo ga da samo drži glavu. Glava neka mu bude u ravnini leđa i neka ne pada na stranu, jer je tako u stabilnom položaju, dok bi rukice i nogice trebale biti slobodne.

Ovo će ujedno biti dobar položaj i za prvo upoznavanje i za uspavljivanje. Pritom bebi govorite lijepe riječi, a ovako prisno uz vas i okružena porukama ljubavi osjećat će se sigurno i ugodno. No, osim što ćete se vi sigurnije osjećati kada znate da pravilno držite bebu, nije na odmet spomenuti da je pravilan položaj držanja od izuzetne važnosti za motorički i cjelokupan razvoj djeteta.

Položaj na ramenu

Nasuprot takva položaja, predlaže se i položaj na ramenu, pogotovo ako ga dijete traži. U tom položaju je lagano savijeno, glavica mu je u sredini, lagano je usmjerena prema naprijed i ne pada. Pritom dijete jednom rukom držimo ispod guze, a drugom ga grlimo ili pridržavamo. U ovom položaju, bebu možete  nositi, šetati se s njom po stanu ili jednostavno maziti. Kada je tako prislonjena uz mamin ili tatin vrat, to joj jako godi i smiruje je, a pedijatri kažu da je to između ostalog i zbog dobro poznatog mirisa. Ovakav joj položaj također omogućava da otkriva svijet oko sebe, gledajući preko ramena onog tko ju nosi. Samo pripazite da bebina glava ne padne na vaše grudi jer je tako prenisko.

Slobodno uzmite bebu u ruke

Majke pak instinktivno stavljaju bebu na lijevu ruku… Tko zna možda je to prirodni trik koji mame instruira da stave dijete blizu svog srca, kako bi moglo čuti otkucaje – onaj dobro poznati, umirujući zvuk još iz maminog trbuha.

U svakom slučaju, isprobavajte razne položaje, ovisno o tome što bebi paše, a pokrete izvodite sporo i bez naglih trzaja. Ako netko od ukućana želi držati bebu, ali se boji uzeti ju u ruke, i vi ju kao mama ili tata možete staviti u ruke dotičnog/dotične. Nije na odmet napomenuti i to da bi svi oni koji dođu u posjet, prvo trebali oprati ruke. Iako se to čini kao logična stvar, ljudi često zaborave oprati ruke kad dođu nekom u posjet pa ih slobodno zamolite da to učine. Također, kada podižete novorođenče, dobro mu cijelim dlanom poduprite leđa, a drugi rašireni dlan stavite pod glavicu i vrat te ga tako držeći objema rukama dignite u svoje naručje. U svakom slučaju samo naprijed jer beba ionako voli pažnju i jedva čeka da ju se uzme u naručje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.