Mahni dudi – Bezbolno odvikavanje od dude

0
5978
odvikavanje od dude

Česta tema rasprave kada su u pitanju dude varalice je ona treba li ih uopće koristiti ili radije ne. Jer u slučaju da ju ni ne koriste tada nema brige oko odvikavanja od dude. Što onda učiniti? Točnog odgovora na ovo pitanje zapravo nema, a pedijatri su složni da treba postupati u skladu s reakcijom djeteta na novo tijelo u ustima.

Mnogi roditelji koriste dude varalice kao jedne vrste utjehe za malu bebu koja je udaljena od roditelja ili smirivanja u vrijeme plača. Nije loše koristiti dudu u tu svrhu, no važno je da ta praksa ne pređe u primarnu naviku smirivanja jer razloga za nemir ili plač djeteta može biti mnogo, a ne samo nedostatak dude.

Stoga, prije pukog rješavanja problema dudom samo kako bi dijete prestalo plakati, provjerite je li možda vrijeme hranjenja ili spavanja te kakvo je stanje u peleni. Osim toga, može se jednostavno raditi o potrebi djeteta za dodirom i držanjem u naručju.

Duda je tu za one bebe kod kojih je vrlo jako izražen instinkt za sisanjem, pa i onda kad nisu gladne. Taj instinkt prepoznat ćete ako beba siše svoju ručicu, palac, igračku ili nešto slično. Takvoj bebi duda je zaista potrebna i nema razloga da joj to uskratite.

Sisanje je aktivnost kojom beba stječe utjehu od osjećaja samoće ili straha jer se sisanjem potiče stvaranje hormona ugode i zadovoljstva. Osim toga, duda pomaže u vrijeme nicanja zubića stoga ona ima važnu ulogu kod djece koja je koriste u ranoj dobi. No, za sve njih kad-tad dođe tren kada se iste te dude trebaju riješiti bez suza.

Loše strane predugog korištenja dude

Ipak, stručnjaci i pedijatri, također su složni da dijete treba odvojiti od dude oko prvog rođendana. Točnije do tada je taj postupak lakši, a sve nakon toga može se javiti negodovanje od strane djeteta. Naravno, postupak je, u većem broju slučajeva, sve teži jer dijete mentalno sazrijeva.

Osim toga, daljnje korištenje dude može utjecati na nepravilan razvoj nepca te rast zuba i čeljusti. Suprotno, prerano navikavanje bebe na dudu može rezultirati odbijanjem dojenja ili sve rjeđim dojenjem. Djeca koja prečesto koriste dudu sklonija su upali uha, češće mogu dobiti gljivičnu infekciju ili određene probavne smetnje.

Ako prakticirate umirivanje djeteta davanjem dude, to može rezultirati sporijem razvoju govora. Pratite ponašanje i potrebe djeteta pa odgovarajte u skladu s tim kako zanemarivanje ne bi rezultiralo razvojem nesigurnosti kod djeteta i zatvaranjem u sebe.

Odvikavanje od dude

Primijenite strategiju sve rjeđeg korištenja dude u periodu uvođenja kašica, dakle kada se ionako smanjuje korištenje bočica, a tada i nagon za sisanjem slabi pa iskoristite tu priliku. To rjeđe korištenje dude možete primijeniti, primjerice, samo prilikom uspavljivanja koje će zamijeniti uspavljivanje sisanjem.

Ako se radi o starijem djetetu, razgovarajte s njim i objasnite mu da dudu sada treba netko mlađi. Ili primijenite radikalne mjere, kad kažete da dude jednostavno više nema jer ju je netko odnio ili je bačena u smeće, onda ostanite dosljedni toj odluci.

Svako popuštanje i vraćanje dude otežat će stvar jer se dijete navikava da je duda ipak još tu. Kad je dijete prestaro za korištenje dude, svakako se preporučuje da budete kreativni i da uključite i dijete u priču o odvikavanju od dude.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.