Mama Sara, osnivačica Instagram profila i bloga ‘Momsters’: “Ne osjećajte krivicu ako svoju djecu ne animirate tijekom cijelog dana”

1
1798
momsters naslovna

Instagram profil ‘Momsters’ obožavamo već jako dugo, a sudeći po broju pratiteljica ovog profila, jednako ga obožavaju i mame diljem Balkana. Stoga smo presretni što je osnivačica ovog profila i istoimenog bloga, Sara Oster Rokvić izdvojila vrijeme kako bi popričala s nama ne samo na temu platformi koje je pokrenula, već i na temu majčinstva općenito. Vjerujemo da će vas njezini odgovoriti oduševiti, ali i potaknuti vas na to da se udružite s ostalim mamama kako bismo svi zajedno kreirali ljepši svijet za našu djecu.

Može prvo par riječi o sebi…

Ja sam Sara Oster Rokvić, rođena sam u Beogradu u kojem i danas živim. Po struci sam dipl. filolog, bavim se prevodilačkim radom, vodim blog “Momsters” koji je posvećen majčinstvu i organiziram seminare i edukativne radionice za roditelje. Mama sam radoznalog i nasmijanog dječaka Despota i supruga jednog vrlo duhovitog Marka koji pjeva kao slavuj. Veliki sam ljubitelj slikarstva, književnosti, kave i marcipana 🙂

Kako su nastali blog i Instagram profil ‘Momsters’?

Kada sam završila Filološki fakultet vrlo brzo sam postala majka. Ta ljubav ka pisanju, čitanju, edukaciji na nove teme vezane za roditeljstvo i ljubav prema svom djetetu je izrodila ideju da započnem voditi blog. Prvi post sam napisala početkom 2016. godine, i evo danas, 5 godina nakon toga i dalje pišem s istim entuzijazmom i lijepim osjećajima.

Na koje sve načine ‘Momsters’ pomaže majkama?

Ja kao prevodilac volim čitati razne tekstove svjetskih stručnjaka iz oblasti zdravog odgoja i povezujućeg roditeljstva, i volim ih prevoditi i za moje pratioce jer znam da im znači. Također, pozivam razne stručnjake na Momsters seminare da podijele svoja znanja sa mnom i sa svim majkama koje prate moj rad, i organiziram live prijenose s istim za one koje nisu u Srbiji. Dijelim s njima svoja osjećanja i želim ih podržati u raznim mama usponima i padovima, kao i one mene. Mi smo godinama već velika zajednica majki, koje se ne druže samo u online svijetu već i u onom koji je offline.

Koliko i kako je tebi ‘Momsters’ pomogao u majčinstvu?

I više nego što sam ikada mogla zamisliti. Ispod svakog svog teksta vidim veliki broj komentara majki koje iznose svoja mišljenja na određenu temu, na vrlo konstruktivan i kulturan način, i to nam svima mnogo znači. Roditeljstvo su vječita pitanja, i vječito traženje odgovora.

Na koje sve načine majke mogu pomoći jedna drugoj?

Na razne, ali odmah mi pada na pamet Momsters akcija “Samohrana mama nije sama” koju sam organizirala nekoliko puta u ovih 5 godina i toliko ljubavi i podrške nisam dugo negdje vidjela kao tada. Odlično smo se svaki put organizirale i pomogle velikom broju samohranih majki. Također, mnoge žene su se upoznale na Momsters druženjima i postale su bliske prijateljice. Srce mi je puno zbog svega toga.

Misliš li da na Balkanu postoji dovoljno medija koji su fokusirani na majke i priča li se općenito o majčinstvu dovoljno i na pravi način?

Kada sam ja počinjala, blogova koje su vodile majke nije skoro ni bilo. Instagram profila s tom tematikom tek. Sada već da. I mnogo mi je drago što se mama blogging isprofilirao i što sve veći broj žena ima gdje i što da pročita kada su mama teme u pitanju.

Neki savjet mamama za kraj?

Educirajte se stalno, čitajte, tražite, pitajte. Prihvatite pomoć. Znajte da uvijek imate pravo odmoriti se kada vam to treba. Ne osjećajte krivicu ako svoju djecu ne animirate tijekom cijelog dana. Snimajte svoju djecu što češće i, i na taj način stvarajte uspomene. Pjevajte i plešite sa svojom djecom. Poštujte njihove male ličnosti, potrebe i prava. Uživajte u zagrljajima tih malenih ručica jer vrlo brzo porastu.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.