Kako ispravno očistiti bebi nos

0
10837

Bebe ne znaju disati na usta, stoga je prohodnost nosa u ranoj dobi djeteta od iznimne važnosti.

Vjerojatno ste se našli u situaciji da se uslijed nagle promjene temperature (ulaska ili izlaska iz otvorenog u zatvoreni prostor i obrnuto) ili zbog pojave alergena u zraku vašoj bebi začepi nosić.

Začepljeni nosić remeti bebi san te ona postaje razdražljiva i plačljiva. Osim toga, u slučaju eventualne prehlade, dijete vrlo lako može izgubiti apetit što može dovesti do smanjenja tjelesne težine, smanjenja imunosti organizma te do širenja infekcija. Zato je važno očistiti bebi nos na pravilan način kako bi mogla nesmetano uživati u svakom trenutku.

Iako su mnogi roditelji upoznati s fiziološkom otopinom i špricom pomoću koje izvlače tekućinu i čiste bebin nos, moramo vas uputiti u to da ova metoda i nije najbolji odabir. Ovakav način čišćenja nosa samo može potaknuti razvoj bakterija na vrhu šprice. Špricu ćete vjerojatno još jednom nesvjesno uroniti u otopinu te ćete na taj način pogodovati razmnožavanju bakterija u ostatku tekućine. Zatim, ako fiziološka otopina dugo vremena stoji otvorena, ona stajanjem više nije sterilna, stoga čišćenje nosa s tom tekućinom ne može donijeti nikakve koristi djetetu.

U dogovoru s pedijatrom, za čišćenje nosa možete koristiti aspirator za nos. Čitavi set sastoji se od nekoliko nastavaka te četkice kojim se nastavci mogu očistiti. Aspiratori su idealni za djecu od dojenačke dobi. winter-2016-main-post-babyvac_origNakon njegova korištenja, potrebno ga je rastaviti te dobro isprati pod mlazom tople vode.

Umjesto fiziološke otopine preporučujemo vam da koristite namjenski sprej s morskom vodom jer ne samo da bolje odčepljuje nosić već i izvlače vlagu iz otečene sluznice, čime se smanjuje njezina otečenost. Otečena sluznica također može otežavati disanje. Osim toga, korištenje hipertonične otopine morske vode za čišćenje nosa bebe, sprječava daljnje infekcije uha i grla. Ovakve otopine mogu se početi primjenjivati već od djetetova rođenja.

Djetetu je najbolje očistiti nos tako da ga postavite u ležeći položaj. Ako se želi smanjiti otečenost sluznice, ali i utjecati na sinusno ušće u nosu, dijete mora biti u vodoravnom položaju, a glava niže od tijela. Jedino će na taj način kapljica doći na pravo mjesto; sekret iz sinusa izlit će se u nosni hodnik te smanjiti pritisak na sinus i olakšati nelagodu. U slučaju da je nos bebe začepljen duže vrijeme te dijete konstantno ima poteškoće pri hranjenju ili disanju, preporučujemo vam da potražite pomoć pedijatra.

Uzroci začepljenja nosića kod beba ne mora biti isključivo prehlada već i suhi zrak u prostoriji. Zato ga je potrebno vlažiti primjenjujući ovlaživače zraka. Suhi zrak izrazito je nepogodan za bebu jer se tako isušuje i sluznica bebina nosa. Isušivanje sluznice potiče izlučivanje sluzi što dalje utječe na začepljenje nosića ili na curenje. Nemojte misliti da je vlažan zrak pogodan samo kad je beba zdrava. U krivu ste.

Osigurajte vlažan zrak i tijekom bebine prehlade, koji će bolje i povoljnije utjecati na sluznicu nosa. Osim toga, u osvježivač zraka možete ukapati kapljicu eukaliptusa ili lavande koji ne samo da lijepo mirišu već djeluju smirujuće i opuštajuće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.