Kako prepoznati alergiju kod bebe

0
5524

Alergija je reakcija organizma na nepoželjne tvari koje dolaze u doticaj s vašom kožom, organima za disanje i sl.

Kada dijete koje je alergično dođe u dodir s alergenima, bilo da konzumira hranu na koju je alergično, igra se u travi ili udiše prašinu, tijelo oslobađa histamine i druge tvari kako bi se borili protiv alergena. Ti histamini nadražuju tijelo i uzrokuju simptome poput curenja nosa, kihanja, svrbeža ili kašljanja.

Simptomi mogu biti blagi ili izraženiji te se mogu javljati povremeno, sezonski ili cijelo vrijeme, ovisno o izloženosti tijela alergenima. U nekim slučajevima alergeni mogu izazvati ozbiljne reakcije koje uključuju poteškoće s disanjem. Zato je važno na vrijeme otkriti je li vaa beba alergična na bilo što se nalazi u njezinom okruženju.

Prema provedenim istraživanjima 4.5% djece mlađe od 18 godina alergično je na neku vrstu hrane, 10.7% djece ima problema s utjecajem alergena na njihovu kožu, a kod 16.6% djece alergeni nepovoljno utječju na sustav za disanje.

Nazalnu alergiju mogu uzrokovati:

 • Grinje, odnosno mikroskopski organizmi
 • Životinjske dlake
 • Peludi trava i korova
 • Plijesan
 • Perje

Kao roditelji, vjerojatno ste se nekad našli u situaciji da je vaše dijete uhvatila prehlada koja je trajala relativno dugo. Što je još značajnije, simptomi su naglo prestali i dijete je ozdravilo. Jeste li se ikad zapitali je li stvarno bila riječ o prehladi ili je ipak bila alergija? Kako biste uspješno iziječili djetetovu prehladu, morate biti sigurni nije u pitanju alergija. S obzirom na to da su simptomi prehlade veoma slični sa simptomima alergija, može biti veoma teško otkriti razliku. Ipak, postoje određeni simptomi pomoću kojih ćete moći sa sigurnošću utvrditi je li dijete prehlađeno ili alergično.

Simptomi alergije:

 • Čini li vam se da je vaše dijete uvijek prehlađeno? Prehlade obično jenjavaju u deset dana, no alergije ne nestaju tako lako.
 • Stalno začepljen dječji nosić ili konstantno curenje također može biti simptom alergije na stvar koja se nalazi u djetetovoj blizini.
 • Je li iscjedak iz djetetova nosa čist i tanak, za razliku od žutog i zelenkastog iscjetka u slučaju prelade?
 • U kući nigdje niste napravili propuh, dijete je dobro obučeno, no ne prestaje kihati? Vjerojatno joj nosić nadražuju određeni alergeni.
 • Crvene, vlažne oči u kombinaciji sa svrbežom očiju također mogu biti znakovi alergije.
 • Diše li vaša beba kroz usta? Suho kašlje?
 • Je li koža bebe nadražena i osipa se?

Ako ste se prepoznali u nekim od navedenih pitanja, preporučujemo vam da posjetite liječnika, jer zasigurno postoji nešto u vašoj okolini što smeta vašoj bebi i izaziva alergijske reakcije. Alergije se obično s vremenom pogoršavaju, osim, naravno, u slučaju ako se smanjuje izloženost alergenu.

Testiranje na alergiju može se obaviti putem vađenja krvi ili nanošenja mogućih alergena na kožu djeteta. Ipak, ovakva su testiranja prikladna za nešto stariju djecu, jer kod mlađe djece imunološko sustav nije još u potpunosti sazrio. Klasične metode otkrivanja alergena odnose se na vođenje dnevnika i bilježenje koji se simptomi pojavljuju i u koje vrijeme (tijekom igranja s kućnim ljubimcem, za vrijeme konzumiranja neke hrane, igranje u pijesku i sl.).

Prije nego što dijete pristupi testiranju na alergije, preporučujemo vam da smanjite izoženost djeteta nekim uobičajenim alergenima: držite kućnog ljubimca tjedan dana izvan kuće, uklonite jastuke od perja i sl. Na ovakav način možete sa sigurnošću utvrditi što smeta vašoj bebi te tako ukloniti alergene iz njezine ukoline.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.