Uživanje na svježem zraku – Kako zaštititi mališane od komaraca?

0
317

Topli dani su idealni za boravak na otvorenom, uživanje u svježem zraku i prirodi. Nažalost, to je i period kada komarci postaju najaktivniji, osobito u rano jutro i predvečer, što su ujedno trenuci kada volimo provoditi vrijeme u šetnji s mališanima. Kako bismo vam pomogli da bezbrižno uživate na otvorenom, donosimo nekoliko korisnih savjeta za učinkovitu borbu protiv dosadnih komaraca. Pridržavajući se ovih savjeta, možete smanjiti broj uboda i mirnije uživati u radostima na otvorenom. 🌞

Zima će nam sigurno nedostajati noći kada nas ne ometa neprestano zujanje komaraca 🦟 oko glave. Iako je zujanje njihovih krila, koja prema znanstvenicima zamahuju preko 600 puta u sekundi, prilično iritantno, njihove prehrambene navike predstavljaju još veću prijetnju, posebno za osjetljivu kožu naših mališana!

Stoga donosimo nekoliko korisnih savjeta kako se boriti protiv ovih malih dosadnjakovića i mirnije uživati u radostima na otvorenom.

white_check_mark

KAKO ZAŠTITITI MALIŠANE OD UBODA KOMARACA

⭐ Izbjegavajte područja gdje se komarci roje, poput šuma, jezera i stajaćih voda, posebno u sumrak i rano jutro kada su najaktivniji.

⭐ Obucite bebu ili dijete u duge hlače, majice dugih rukava i čarapice kako biste prekrili što više kože. Svijetla odjeća može biti posebno korisna jer privlači manje komaraca.

⭐ Koristite flastere protiv komaraca. Nije ih potrebno lijepiti na kožu, već ih možete staviti na odjeću ili čak na kolica ili autosjedalicu.

⭐ Poprskajte odjeću repelentom za dodatnu zaštitu. Izaberite repelente koji su sigurni za djecu i koristite ih prema uputama.

⭐ Postavite zaštitne mrežice na kolica te oko dječjeg krevetića i na prozore. Komarci su posebno aktivni noću zbog nižih temperatura i veće vlage u zraku, pa mrežice mogu biti vrlo učinkovite.

⭐ Postavite ventilator uz otvoren prozor, okrenut prema van. Komarci su slabi letači i neće moći letjeti u blizini ventilatora, čime ćete smanjiti njihov ulazak u prostoriju.

Eterična ulja poput lavande, paprene metvice, citronele, pačulija ili eukaliptusa također mogu pomoći. Nakapajte ih u posude s vrelom vodom i ostavite da isparavaju uz prozore i druge otvore kroz koje bi komarci mogli ući. Prirodni mirisi često djeluju kao repelenti.

Nikada ne postavljajte električne aparate protiv komaraca u blizinu dječjeg krevetića. Ovi uređaji mogu emitirati kemikalije koje nisu prikladne za osjetljive dječje dišne puteve.

⭐ Ako planirate biti vani duže vrijeme, razmislite o korištenju prijenosnih mrežica ili šatora koji su impregnirani insekticidima, posebno dizajniranim za kampiranje i boravak na otvorenom.

REPELENTI

Za novorođenčad mlađu od dva mjeseca, preporuča se izbjegavanje korištenja repelenata. Umjesto toga, koristite zaštitne mrežice, odgovarajuću odjeću i ventilatore kako biste ih zaštitili od komaraca. Kada koristite repelente na starijoj djeci, izbjegavajte područja oko očiju, usana i nosa.

Repelenti koji sadrže DEET su najučinkovitiji, ali za bebe i djecu birajte one s maksimalno 10% DEET-a. Nanosite repelent samo na izložene dijelove kože, jer koža ispod odjeće može apsorbirati previše kemikalije. Flasteri protiv komaraca odlično su rješenje ukoliko želite izbjeći da koža djeteta apsorbira ikakve kemikalije.

Prilikom odabira repelenata za djecu, pazite da ne sadrže alkohol, boje, konzervanse i druge potencijalno iritantne sastojke. Provjerite je li proizvod dermatološki testiran. Sve što nanesete na kožu, ona upija, stoga je važno birati sigurne i nježne proizvode.

Nakon boravka vani ili kada prijetnja od komaraca prođe, temeljito operite kožu sapunom i toplom vodom kako biste uklonili sve tragove repelenata.

S ovim praktičnim savjetima, vaše dijete može uživati u ljetnim aktivnostima bez brige o ubodima komaraca!

KAKO UBLAŽITI UBOD

LED 🧊 – najbolje je odmah nanijeti na mjesto uboda kako bi umrtvio živce koji uzrokuju svrbež. Time će dijete manje češati kožu, što može smanjiti rizik od infekcija i burnih reakcija kože.

ULJE ČAJEVCA 🍃 – također može smiriti svrbež i umiriti infekciju. Možete ga nanijeti nakon primjene leda.

JABUČNI OCAT – nekoliko kapi razrijeđenih s vodom možete nanijeti na komadić vate i prisloniti na mjesto uboda. Dodavanje žličice octa u toploj kupki također može umiriti kožu.

MED 🍯 – možete nježno utrljati na mjesto uboda, ali pazite da koža već nije oštećena češanjem.

SODA BIKARBONA – tapkanje sode na mjestu uboda može smanjiti upalu i svrbež te neutralizirati pH kože.

BOSILJAK – zbog prisutnosti kamfora i timola, bosiljak može smiriti svrbež.

MLIJEKO 🥛 I VODA – oblog od mlijeka i vode može smanjiti upalu i svrbež. Ovi oblozi također mogu pomoći kod opeklina od sunca.

ALOE – gel ili svježa biljka aloe vera može umanjiti oticanje i svrbež nakon uboda komaraca ili drugih insekata.

GELOVI – gelovi s umirujućim sastojcima, bez konzervansa i alkohola, mogu istovremeno hladiti, vlažiti i umiriti kožu te ublažiti alergijske reakcije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.