Kada bebi počinju rasti prvi zubi

0
6555
bebin prvi zubic

Pojava prvih zubića za roditelje je pravo veselje, kao i što su to prve riječi ili prvi koraci. No, za bebača oni mogu biti prava muka. Naravno, to ovisi od bebača do bebača. Zanimljivo je primjerice da čak i jednojajčanim blizancima zubići mogu izbijati u različito vrijeme. Da, bebači su baš jedinstvena bića. Jedni će se tako čak roditi s jednim ili dva zubića, što nije posve neuobičajeno, drugi će prve zubiće dobiti, a da to ne osjete,  dok će ih treći dočekati u suzama. Bebe u drugoj kategoriji baš su sretnici i sretnice – zubići im izrastu, a roditelje ih samo primijete. Treće skupina će možda dobiti i temperaturu te izgubiti apetit. Ipak, sve je to uobičajeno, prirodno i  dio bebinog razvoja, a da se riješiti bez velikih poteškoća.

Raspored izbijanja zubića

Svaka beba je jedinstvena pa ne postoji neko 100%-tno pravilo koje bi vrijedilo za baš sve bebe na svijetu, ali  postoje mnoge sličnosti, odnosno prosjek pa u skladu s tim možemo reći da se neki popis kada izbija koji zub da pregledno složiti. Naravno, dok se neke bebe rode sa zubićima, druge prohodaju, a da još nemaju ijednog zuba. Najčešće se događa da  prvi zubići dođu između četvrtog i osmog mjeseca života, no ako  ne izrastu do prve godine života i to je sasvim normalno. No, ovako bi otprilike izgledao raspored po kojem većina djece dobiva zube.

  • Donje jedinice pojavljuju se prve između četvrtog i sedmog mjeseca.
  • Zatim dolaze na red gornje jedinice koje izbijaju između osmog i 12. mjeseca života.
  • Gornje dvojke izbijaju između devetog i 13. mjeseca .
  • Donje dvojke dolaze na red između desetog i 16. mjeseca.
  • Gornji kutnjaci pojavljuju se između 13. i 19. mjeseca života, no bebi ne služe za usitnjavanje hrane sve dok se ne pojavi njihov donji par koji se pojavljuje između 14. i 18. mjeseca.
  • Očnjaci izbijaju nakon kutnjaka i to prvo oni gornji, koji se pojavljuju  između 16. i 22. mjeseca života, a ubrzo nakon njih  izbijaju donji očnjaci koji se javljaju između 17. i 23. mjeseca života.
  • Stražnji kutnjaci javljaju se prvo na donjoj čeljusti pa na gornjoj. Oni izbijaju posljednji i to između 23. i 33. mjeseca života, no moguće da za njih nećete ni znati jer beba do tad više neće toliko biti osjetljiva na bol.  

Simptomi prisutni kod rasta zubića

Ponekad će u području u kojem će izrasti zub nastati crvenilo ili pak mala izbočina još tjednima prije nego što bebi počne nicati zub, dok kod druge djece nema nikakvih znakova sve dok zubić nije izašao. No, ovo bi bili općeniti simptomi karakteristični za većinu djece.

Loš san

Ništa, pripremite se na manje spavanja i više nošenja svog bebača J Ipak, neka vas usrećuje da će ovo brzo proći. Doduše, kod nekih beba izlaženje zubića i neugoda oko istih može potrajati tjednima, ali možete vi to. Vi ste supermama.

Plakanje

Bebica osjeća bol zbog čega i teže usniva ili se budi, a kako se ne zna drugačije izraziti plače. No,  bol je uglavnom najjača  prilikom izlaska prvih zubića.

Slinjenje

Kada prvi zubići počnu izbijati od četvrtog do šestog mjeseca kreće pojačano slinjenje. To je sasvim za očekivati jer slina djetetu pomaže pri ublažavanju upaljenih desni i pojačano se javlja prilikom izbijanja svakog novog zuba. Od pojačanog slinjenja može se javiti i osip na bradi, licu pa čak i vratu bebe. No, nadraženo područje nije preporučljivo puno brisati jer se može oštetiti, nego ga je bolje mazati masnom kremom, a u tom je period uvijek dobro pri ruci imati i dva, tri podbradnjaka za bebe.

Guranje svega u usta

Kao što će već u slučaju slinjenja odlična pomoć biti podbradci, tako će vam dobro doći i gumene grickalice, kao i četkice za zube koje su namijenjene  masiranju desni koje svrbe jer će bebe u ovom periodu poželjeti gurati u usta i gristi što god stignu.

Povišena temperatura

Povišena temperatura često prati nicanje zubića, no nikad ne prelazi 38 stupnjeva. Ako prijeđe tu granicu, moguće je da je riječ o nečem drugom, a ne o nicanju zubića pa se bolje posavjetovati s pedijatrom.

Gubitak apetita

Gubitak apetita u periodu rasta zubića i boli koja ga prati, vrijedi kako za bebe koje su još uvijek na mlijeku, bilo da dojite ili hranite bebu na bočicu, tako i za one koje su već na kašicama. Moguće je da će već nakon prvog zalogaja početi plakati.

Proljev

Izbijanje zubića samo po sebi ne uzrokuje proljev, no pojačano slinjenje, odbijanje hrane i guranje svega i svačega u usta mogu uzrokovati proljev. Ali zato su tu pelene.

Kako smanjiti bol

Osim navedenim gumenih igračkica i četkica, dobro će doći tješilica koju beba može čvrsto stiskati kako bi joj bilo lakše, a dobra ideja je i hladna hrana, poput smrznute banane jer hladno ublažava upalu. Dobro će doći i rashlađena kašica, kao i jogurt, a u ljekarnama pak možete naći i  gelove koji ublažuju bol. Ako ste za prirodne opcije probajte s čajem od kadulje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.