Život s blizancima

0
4409

Rođenje djeteta neizmjerni je izvor sreće za cijelu obitelj, a rođenje blizanaca dvostruka je sreća, no u isto vrijeme i izazov.

Zasigurno su vam na pameti pitanja poput kupovanja većeg paketa pelena, kupovanje odjeće za dvoje, pravljenje hrane u dvije bočice i sl. Možda su vam blizanci prva djeca pa ni ne znate što znači imati dijete u pravom smislu riječi. No ne brinite. Kako bismo vam pomogli organizirati život s blizancima, donosimo nekoliko odgovora koji će vas uputiti u pravome smjeru.

Kada su blizanci u pitanju, morate obavezno imati dvije bočice iz kojih ćete ih hraniti, duplu odjeću za odijevanje i sl. Morate nabaviti sve duplo od osnovne opreme za bebe poput dječjih kolica za blizance uz pripadajuće dodatke, dvije košare, krevetiće ili kolijevke za spavanje, vrtiće za igru te nosiljke, njihaljke i hodalice.popust_blizanci

Za hranjenje blizanaca preporučujemo vam da svako dijete ima svoju bočicu. Pripremite bebama hranu u bočicu kasno navečer dok one spavaju, jer ćete ujutro vjerojatno imati više posla. Zapamtite ili zapišite vremena hranjenja za svakog blizanca, jer je poželjno da svaki put jedu u isto vrijeme.

Obavezno trebate osigurati dvostruku količinu pelena odgovarajuće veličine. Uz to će vam trebati dvije podloge za previjanje, jer vam je lakše kad su obje bebe na istom mjestu (na komodi za previjanje ili na krevetu.

Pazite da imate barem dva kompleta čiste odjeće za svaku bebu, dovoljno vlažnih maramica za bebinu guzu, puder za bebe te ostale potrepštine od kozmetike za bebe: češljići za kosu, aspiratori za nos, set četkica za zube i desni, škarice za nokte i sl. Za lakše snalaženje preporučujemo vam da nabavite torbu za prematanje jer ćete na jednom mjestu imati sve što vam je potrebno za previjanje djece. Čim potrošite zalihe iz torbe, ako ste bili u gradu ili na izletu u prirodi, kad dođete kući, odmah ih obnovite i nadopunite. Tako će vam torba za prematanje uvijek biti spremna za pokret.

Pratite rasporede hranjenja, kupanja i spavanja vaših mališana. Nabavite rokovnik ili bilježnicu u koju ćete upisivati vremena spavanja, mijenjanja pelena i hranjenja. Teško je pratiti što radi jedna beba, a kamoli dvije. Ova vrsta zapisivanja i praćenja bebinih rasporeda idealna je i u slučajevima kad ostavite djecu na čuvanje. Možda nećete uspjeti o svemu porazgovarati s dadiljom, no zato ćete u rokovniku provjeriti je li beba jela, spavala i sl.

Nemojte odmah pojuriti u šoping, iako je teško ne poludjeti od sreće kad se pripremate za dolazak dvoje mališana. No vodite računa o tome da blizanci mogu međusobno dijeliti nekolicinu bebine opreme.

Istraživanja pokazala da je bolje da blizanci spavaju u jednom krevetiću, stoga nemojte odmah kupovati dva, već kupite jedan veći. Odvojite ih kad se počnu više kretati i smetati jedno drugome.

Krevetić ogradite sigurnosnom ogradicom, nabavite odgovarajući madrac i podloge za previjanje. Dovoljan vam je jedan toplomjer i termometar za mjerenje topline vode u kadici za kupanje te jedan baby alarm, ako su obje bebe uvijek zajedno. No, kad malo porastu, obavezno nabavite dvije autosjedalice kako biste uvijek i svuda mogli bezbrižno putovati s vašim klincima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.