Vitamini u trudnoći

0
11996

Uzimanje vitamina u trudnoći. Da ili ne?

Brojna su istraživanja i rasprave na ovom polju, no bez znanstvenih dokaza. Iz tog razloga preporučujemo da liječnik procjeni prehranu trudnice te da po potrebi prepiše određene vitamine u slučaju da je riječ o manjkavoj prehrani.

Iako buduće majke traže vitamine i minerale tijekom trudnoće, važno je naglasiti da nikakvi vitamini ne mogu biti dostatna zamjena za dobru prehranu. Velika većina vitamina dolazi upravo iz hrane. Ipak, ako uzimate određene vitamine, nemojte pretjerati u njihovom konzumiranju.

Vitamini u visokim dozama mogu nepovoljno djelovati na vaš organizam. Pogotovo vitamini A i D. Istraživanja su pokazala da navedeni vitamini imaju toksične učinke ako ih unosite u većim količinama, nego što je to preporučeno. Dakle, preporučuje se unos vitamina u trudnoći, no samo ako ih koristite kao dodatke za prehranu. Povrće, žitarice, mahunarke, meso, voće i sl. nisu dovoljne za unos najrazličitijih vitamina.

U slučaju da je riječ o trudnicama koje su veganke ili vegetarijanke, koje puše ili imaju lošu krvnu sliku, uzimanje vitaminske nadopune može biti od ključnog značaja za dobru trudnoću. Dodatni vitamini za trudnice mogu se kupiti u ljekarnama, no preporučujemo vam da ih ne uzimate na svoju ruku. Radije se najprije savjetujte s liječnikom koji ima bolji uvid u cjelokupnu situaciju.

Ako planirate uzeti vitamine bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom, vodite računa o tome da kupite proizvode koji su namijenjeni isključivo trudnicama. Koje god vitamine vam prepiše vaš liječnik pridržavajte se uputa o njihovim maksimalnim dnevnim količinama. Ako trudnica unosi veliku količinu vitamina A, može naštetiti djetetu. Iz tog razloga u prenatalnim nadopunama vitamin A sadržan je u obliku beta karotena.

Beta karoten je nutritivni sastojak koji, za razliku od vitamina A životinjskog porijekla , nije štetan i ako se konzumira u većim dozama. Osim vitamina A, trudnicama su potrebni vitamini B12 i željezo, kako bi se osigurala dodatna krv koja je potrebna za rast fetusa. Vitamin B6 važan je u sintezi proteina, a istovremeno smanjuje simptome mučnine tijekom trudnoće. Proteini potiču sintezu majčina i fetalnog tkiva. Željezo je nužno za proizvodnju hemoglobina.

Važno je tijekom trudnoće dobro kontrolirati količinu željeza u krvi, jer česta pojava koja se javlja je anemija. Zato preporučujemo da svakako u vašu prehranu uključite meso te sokove od tamnog bobičastog voća. Osim vitamina, redovni unos minerala tijekom trudnoće također može poboljšati stanje trudnice. Cink i magnezij nužni su za pravilan razvoj fetusa, stoga nikako ne izbjegavajte orašaste plodove, soju, žitarice, plodove mora i sl. jer obiluju ovim mineralima. Važno je osigurati dovoljne količine kalcija tijekom trudnoće, jer je bitan za razvoj fetusa, ali služi i kao rezervni kalcij za majku. Idealan je za održavanje normalnog krvnog tlaka.

Pravilna prehrana bogata vitaminima nužna je za dobro održavanje trudnoće i razvoja fetusa. Zato, što je više moguće izbjegavajte prženu masnu hranu, kolače i sladoled, kobasice, peciva i bijeli kruh te bijeli šećer. Smanjite količinu soli, jer velika količina može uzrokovati oticanje zglobova i visoki krvni tlak. Slatke sokove i gazirana pića zamijenite čajevima i običnom vodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.