Kako urediti sobu za bebu

0
7385

Urediti prostor za život najmlađeg člana obitelji okupacija je koja veseli sve buduće roditelje. Osobito ako već znaju djetetov spol. Iako u prvoj godini života djetetu praktički nije ni potrebna posebna soba, no ako imate dovoljno prostora u koji stane dječji krevetić, ormari, naslonjač i sl. naravno da ga možete urediti.

soba1Uređenje dječje sobe kreće od bojanja zidova. Preporučujemo vam da na vrijeme okrečite sobu kako bi svi eventualni mirisi iz boja isparili. Neka to budu svijetle i vesele boje. Za dječake se uglavnom koriste plavi tonovi, a za djevojčice nježno ružičasti.

Na tržištu postoje ekološke boje na bazi vode pa ako ste u prilici i mogućnosti okrečite zidove upravo s takvim bojama. Ako vam se više sviđaju šarene tapete ili zidovi s likovima iz crtića, naravno da i njih možete iskombinirati. Samo što neke tapete sadrže manju količinu štetnih supstanci koje utječu na organe za disanje. Prije ukrašavanja zidova ovaj dio morate svakako malo više proučiti. Za vrijeme radova krečenja, vodite računa i o postavljanju kvalitetne ventilacije u sobi.

soba2

Od opreme za bebe i namještaja trebat ćete krevetić odnosno kolijevku, komodu za previjanje, ormarić za odjeću, posteljinu i ručnike. Naravno, nužan je i udoban naslonjač za mamu u kojem će moći opušteno hraniti bebu, a koji će ujedno služiti i za maženje.

Preporučujemo da namještaj i ostala oprema budu od prirodnih materijala jer takvi neće izazvati nikakve alergijske reakcije. Drvo je idealan materijal za namještaj. Osim što je kvalitetan i prirodan, istovremeno stvara poseban osjećaj topline.

Posteljina, odnosno plahte, jastučnice, ručnici i odjeća za bebe također neka budu pamučni. Prije nego što kupite sav potrebni namještaj, načinite u glavi raspored kako kasnije ne biste mali eventualnih problema s manjkom prostora. Važno je napomenuti da krevetić odmaknete od prozora i vrata da dijete ne bude na propuhu.soba3

Opremite kolijevku udobnim madracem i neizostavnim vrtuljkom s igračkama. Odmah uz krevet postavite komodu za previjanje bebe. Ostale dekoracije za sobu i eventualni dodatni detalji i oprema svakako se odnose na plišane igračke, šarene jastučiće, kojekakve crteže ili slike i sl. Tepih neka bude mekan i udoban, idealan za puzanje.

Što se tiče osvjetljenja u bebinoj sobi, ona mora biti dobro osvijetljena. Tijekom dana maknite zavjese i zastore te koristite prirodnu svjetlost. Tijekom večernjih i noćnih sati uključite stolnu lampu ili bilo koju drugu s prigušenom svjetlošću.

542X450_lying_baby_LULLABY_SLEEP_a

U sobi za bebe nužno je odrediti idealnu temperaturu za spavanje i eventualno kupanje bebe. Nemojte previše utopliti prostor; bebi ne smije biti hladno, no vrućina može uzrokovati osip. Optimalna temperatura za bebinu sobu iznosi 22 stupnja. Nastojte da u sobi ne bude suhi zrak, stoga svakako nabavite ovlaživače bez mirisa.

Redovno provjetravajte i čistite sobu u kojoj boravi beba, no nikako dok je ona unutra.
Soba za bebe treba biti udoban, ugodan i funkcionalan prostor jer ona ne služi samo za spavanje i presvlačenje bebe već i za hranjenje, igranje i ostale aktivnosti. S obzirom na to da mala djeca vole istraživati nove prostore, sobu za bebu pokušajte u što većoj mjeri zastupiti kojekakvim stimulacijama poput vizualnih, taktilnih ili zvučnih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.