Ultrazvučni pregled kukova

0
8835

Ultrazvučni pregled kukova ubraja se u redovne preglede bebe kako bi se utvrdilo eventualno postojanje određenih nepravilnosti unutar zdjelice ili kukova te u što bržem vremenu krenulo s odgovarajućom terapijom.

Ultrazvuk kukova kod bebe siguran je i bezbolan test koji prikazuje stvarno stanje kukova. Istina je da su dječji kukovi netom nakon rođenja još uvijek nedovoljno razvijeni, stoga ne mogu ukazati na postojanje eventualnih nepravilnosti. Iz tog je razloga ultrazvuk kukova potrebno obaviti u točno određenom periodu bebina života.

Kada se obavlja prvi ultrazvučni pregled kukova?

Izvori navode da se prvi ultrazvuk kukova mora obaviti šest tjedana nakon djetetova rođenja, no upućujući na mogućnost nedovoljnog sazrijevanja kukova, preporučuje se da se taj pregled zakaže do ulaska u četvrti mjesec bebina života. Tijekom trudnoće kukovi se razvijaju. Čašice kukova pomiču se svakim pokretom noge, točnije rečeno one se produbljuju. Postoje slučajevi u kojima čašice nisu dovoljno produbljene, a glava butne kosti ne može dobro leći te tada dolazi do iščašenja kukova odnosno dislokacije. Ovakvi se kukovi nazivaju nezreli. Za postizanje „zrelih“ kukova, u idućih se tri mjeseca mora vježbati s bebom kako bi se čašice dovoljno produbile. „Zrelost“ odnosno „nezrelost“ kukova može se vidjeti na ultrazvučnom pregledu. Nakon prvog pregleda potrebno je obaviti još tri kontrole; prva nakon dva tjedna, druga kontrola nakon 45 dana, a treća kontrola tri mjeseca od druge kontrole. Svaka kontrola prati daljnji razvoj i napredak bebinih kukova te se po potrebi vježbe izmjenjuju. Redovne kontrole potrebne su sve dok liječnik nije zadovoljan nalazima ultrazvuka.

Kako izgleda ultrazvučni pregled kukova?

Tijekom pregleda beba se postavlja bočno na krevet; najprije na jednu, zatim na drugu stranu, a za to vrijeme liječnik radi ultrazvuk na slobodnoj strani kuka. Pregled je u potpunosti bezbolan i što je najbolje, traje prilično kratko.

Što u slučaju da kukovi nisu u redu?

Ako ranije spomenute vježbe ne koriste u sazrijevanju bebinih kukova, liječnik će preporučiti nošenje tzv. Pavlikova aparatića, odnosno remenčića. Većini je roditelja ovo prilično nezgodno i strašno na prvu pomisao, no vjerujte, riječ je o bezbolnoj metodi liječenja koja potiče bebine nožice da stoje u raširenom položaju kako bi spomenuta glavice bedrene kosti „legla“ u čašicu kuka na svoje mjesto. Pavlikov aparatić zapravo je remenčić koji je zaslužan za pravilni razvoj bebinih kukova, kao i za njezin kasniji normalni razvoj te normalno kretanje.

Pavlikov aparat nosi se nekoliko mjeseci i za većinu beba to je dovoljno vrijeme za oporavak njezinih kukova.

Većina roditelja široko sklona je širokom povijanju djeteta skroz do prvog ultrazvučnog pregleda bebinih kukova. No pedijatri navode da to uopće nije potrebno. Ako nešto ne štima s kukovima, široko povijanje djeteta zasigurno neće pomoći njegovim kukovima; neće ni odmoći, ali možete izazvati neugodnost kod bebe i nepotrebno ga gnjaviti. Ipak, postoje i oni pedijatri koji kažu da je široko povijanje idealna preventivna mjera kojom se sprječava nepravilni razvoj kuka. No ako roditelji nisu skloni širokom previjanju, neće biti nikakvih neželjenih posljedica, ako je prirodan razvoj kukova dobar.

Kako biste se uvjerili da i vaša beba ima zdrave i „zrele“ kukove, ne zaboravite na vrijeme rezervirati pregled kod liječnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.