Upala uha kod bebe

0
6638

Ako primijetite da vaša beba počne neumjereno plakati, više nego obično te ako uz to ima povišenu tjelesnu temperaturu, budite na oprezu. Možda je riječ u upali uha; problemu koji je jako čest kako kod starije djece tako i kod novorođenčadi.

Upala uha može se javiti kao odgovor na prehladu ili infekciju sinusa. Važno je na vrijeme prepoznati simptome ove bolesti, kako biste što brže mogli podvrgnuti bebu određenoj terapiji.

Simptomi upale uha kod bebe:

  • Kad se beba prečesto češka po ušima ili ih stane povlačiti, budite pripravni jer ovo može biti najizgledniji simptom upale uha.
  • Proljev ili povraćanje: virus koji uzrokuje upalu uha isto tako može uzrokovati na probavni trakt kod bebe.
  • Smanjeni apetit: simptomi upale uha mogu uzrokovati gastrointestinalni poremećaj. Osim toga, žvakanje i gutanje hrane može biti veoma bolno za bebu. Ako vaš mališan ima upalu uha, bez obzira na to što je gladan, odbit će bočicu već nakon prva dva gutljaja.
  • Žuta ili bjelkasta tekućina izlazi iz uha: ovaj simptom nije prisutan kod svih beba, no kad ga primijetite, nemojte ga zanemariti jer može biti siguran znak za nastanak i razvoj upale uha.
  • Neugodan miris: još jedni, naizgled banalni simptomi upale uha kod bebe odnose se na neugodan miris koji dolazi iz bebinog uha.
  • Poteškoće sa spavanjem, osobito noću: ležanje može izazvati veoma bolnu upalu uha, stoga nesanica može biti jedan od relevantnih simptoma.
  • Groznica: groznica je česti simptom upale uha koja nastaje uslijed borbe tijela protiv infekcije.

Što uzrokuje upalu uha kod bebe:

Upala uha može biti uzrokovana pojavom određene bakterije ili virusa. To se događa kada se u području uha iza bubnjića nakuplja tekućina. Obično se bilo koja tekućina koja ulazi u ovo područje brzo izlijeva kroz Eustahijevu cijev koja povezuje srednje uho sa stražnjim dijelom nosa i grla. Ali ako se ta cijev blokira, kao što je česta situacija tijekom prehlada, alergija ili sinusnih infekcija, tekućina ostane zarobljena u srednjem uhu. Mračna i vlažna sredina upravo je ono što treba bakterijama za njihov rast i razvoj. Kako se infekcija pogorša, upala uha postane sve izraženija i bolnija.

Kada posjetiti liječnika?

Čim primijetite neke navedene simptome koji mogu ukazivati na upalu uha, obratite se liječniku. Liječnik će otoskopom pregledati bebino uho i postaviti eventualnu dijagnozu. Crveni i natečeni bubnjić jasni je znak upale uha. Nepomicanje bubnjića na podražaje liječničkih instrumenata također može ukazivati na isto.

Tretmani liječenja:

Većine upala uha kod bebe prestaju same od sebe, no teže slučajeve obavezno treba liječiti antibioticima. Ako je vaša beba starija od šest mjeseci, liječnik može prepisati tablete protiv bolova. U slučaju da prepiše antibiotike, slijedite preporučenu dozu i ne prekidajte s terapijom. Kontrola uha nakon primljene terapije dat će liječnik uvid u djelovanje i uspješnost liječenja.

Ako se slučajno stanje vaše bebe pogorša ili ako prođe previše dana, a da se upala nije ublažila, ne oklijevajte ponovno kontaktirati liječnika. Liječnik može još jednom pregledati uho bebe te eventualno promijeniti terapiju. Imajte na umu, brza intervencija kod liječnika može značajno ublažiti nesnosne bolove u uhu kod vaših mališana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.