Top savjeti za nošenje bebe u marami

0
7432

Kad se beba rodi, shvaćate da je pomalo bespomoćna. Primjerice, ne može sama piti niti se može sama održavati hladnom ili toplom. Kao roditelj, vi ste stoga najvažnija osoba za svoje novorođenče jer bez vas ono neće preživjeti. Kad god ste izvan vidokruga, vaše će dijete biti uplašeno, baš kao što se novorođeni majmunčić drži svoje mame od trenutka kad se rodi, tražeći njezinu sigurnost i toplinu. I kao što njegova majka kada joj je beba stalno blizu majke, lako prepoznaje mladunčetove signale radosti, ljutnje, tuge ili glad, isto je i s ljudskim mamama. Ne bi li stoga bilo odlično kada biste uvijek mogli imati svoju bebu uz sebe. Naravno, s praktičnog gledišta ovaj način nošenja nije uvijek moguć za ljude, zbog rada ili drugih aktivnosti u kojima ne možete uzeti vaše dijete. Također, tijekom dana, kada i jeste u blizini djeteta, morate očistiti kuću, oprati rublje ili kupovati namirnice. A kada su k tome i ostala djeca oko vas sigurno želite provesti kvalitetno vrijeme i s njima.

Kada se sve rečeno uzme u obzir, logičan zaključak je da sve ovo možete raditi na miru s bebom u nosiljci za bebe. No, visoke ljetne temperature i često predebeli slojevi tkanine mogli bi vas stopirati u ovom naumu. Zato su tijekom ljeta najbolji izbor sling marame koje su udobne i sigurne, a opet vas od bebe ne razdvajaju silni slojevi u kojima se i beba i vi znojite. No, možda se pitate kako zavezati sling maramu!? I to je doslovno jedini razlog koji vas sprječava u tome da odaberete  model koji gledate već mjesecima!? Ne brinite jer postoji toliko načina da ćete sigurno lako pronaći onaj koji odgovara baš vama. Nošenje djeteta nije znanost, a i riječ je o praksi koja  postoji tisućama godinama

Tri su glavna načina vezanja marama, a sve ovi načini su ergonomski  i prve dvije se mogu  nositi od prvog dana kad se beba rodi.

Klasična marama

Riječ je o iznimno jednostavnoj nosiljci, zapravo o dugačkom komadu platna koji je obično dug preko četiri metra i širok 70-ak centimetara koji zamotamo oko sebe i djeteta, a može se koristiti od bebina rođenja.  Postoje tri vrste ove marame: 1. Tkana marama (Woven Wrap), 2. Elastična marama (Stretchy Wrap) i 3. Hibridna marama (Hybrid Wrap). Velika prednost ove marame leži u tome što se može vezati na desetke načina, ovisno o tome što odgovara vama i vašoj bebi, a dijete se može nositi naprijed, na boku i na leđima.  Za mame koje se brinu kako zavezati toliku količinu materijala najbolji je izbor Stretchy Wrap, a kada pogledate  video koji detaljno i iznimno jednostavno pokazuje kako zavezati ovu maramu pomislit ćete: ‘Ma zavezat ću je kao od šale!’

Ringsling

Za mame koji preferiraju još jednostavnije način vezanja i nošenja tu je ‘ringsling’ model, odnosno komad tkanine koji kružno ide oko tijela onog koji nosi bebu. Ovo je ujedno način da držite bebu jednim slojem materijala što je savršeno za ljetne vrućine, a i krajnje je praktično. Postoje dvije vrste ove marame: 1. Ring sling (s prstenovima koji omogućavaju podešavanje) i 2. Pouch sling (bez prstenova, no mi preporučujemo ovaj prvi.  Dijete se u ovom modelu nosi na prsima i na boku, a može se koristiti od bebina rođenja. Kako se veže, pogledajte na sljedećim videima.

Mei Tai

Ova je marama sašivena tako da iz kuteva četvrtastog panela izlaze dugačke trake tkanine – dva, donja kraka vežu oko poput struka poput pregače, dok se gornji krakovi vežu preko ramena i oko tijela osobe koja nosi bebu, dok se samoj bebi nosiljka podigne preko leđa.  U ovako zavezanoj marami beba se nosi sprijeda ili straga, a kako se oba načina vežu pogledajte u videima. Ovo je inače odličan odabir ako imate problema s leđima jer se težina fino raspoređuje na oba ramena,  s tim da se ovaj tip marame uglavnom počinje nositi između četvrtog i šestog mjeseca života.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.