Mama i mag. socijalne pedagogije Iva Zaimović: ‘Upravo je ovo srž problema u majčinstvu’

0
996
mama iva zaimovic naslovna

Mag.socijalne pedagogije Iva Zaimović jedna je od onih mama koje svojim Instagram profilom nude pomoć drugim mamama, a ako vas zanima o čemu je riječ svakako posjetite @ivazaimovic. Jer kako nam je sama Iva rekla: ‘Želim kreirati mjesto gdje će se žene, a posebno majke, osjećati sigurno, podržano, smireno, gdje će naći nešto za sebe, nahraniti svoju dušu i naučiti nešto novo o majčinstvu i odgoju, a ako ne novo onda iz drugog ugla i mog iskustva’. Kako točno Iva pomaže drugim mamama, o kojim majčinskim temama se prema njezinom mišljenju nedovoljno priča i kakvu riječ utjehe ima za druge žene, saznajte u ovom, malo je reći, inspirativnom intervjuu.

mama iva zaimovic 1

Možeš li za početak reći više o sebi i svom Instagram profilu?

Ovo pitanje mi je uvijek najteže pada! Socijalna pedagoginja sam po struci, edukantica psihoterapije, nedavno sam proslavila deset godina veze s mužem, majka sam šestomjesečne Livije, zaljubljenica u prirodu, knjige i pisanje.

Radim u udruzi Igra kao stručna suradnica u Centru za mlade iz alternativne skrbi, a uz to sam radila i kao odgajateljica u dječjem domu.

mama iva zaimovic 3

Sva ta svoja iskustva i znanja dijelim na Facebook stranici (Iva Zaimović) i Instagram profilu (@ivazaimovic) jer želim kreirati mjesto gdje će se žene, a posebno majke, osjećati sigurno, podržano, smireno, gdje će naći nešto za sebe, nahraniti svoju dušu i naučiti nešto novo o majčinstvu i odgoju, a ako ne novo onda iz drugog ugla i mog iskustva.

Teme koje te posebno intrigiraju su osobni razvoj, podrška u razvoju i odnosima, otkrivanje mame u sebi i usklađivanje s novom ulogom.

Odakle fascinacija upravo ovim temama, zašto je po tvom mišljenju bitno pričati o njima, priča li se dovoljno o njima i koji su glavni problemi kada govorimo o ovim temama?

Smatram da stajanjem na mjestu ne činimo dobro sebi, ni drugima oko sebe. To je posebno važno kad postanemo majke. Svoje potrebe ostvarujemo kroz odnos s drugim ljudima, prvenstveno onim najbližima nama, to su često naš partner (odnosno partnerica) i naša djeca. Da bi uspješno zadovoljavali te potrebe, odnos mora biti dobar. Neće biti dobar ako nismo dobre same sa sobom, ako se ne osjećamo dobro, ako mislimo da ne vrijedimo ili da vrijedimo manje od nekog drugog, da nismo lijepe, da smo nesposobne, da nismo dobre majke, supruge, da ne znamo i ne snalazimo se u novoj ulozi, da možda ipak nismo bile spremne i tako dalje. Popis je beskonačan i specifičan koliko i zajednički većini žena i majki.

Možda je floskula da se majka rađa kad rodi svoje dijete, rekla bih i da majka polako nastaje kad vidi onaj pozitivan test za trudnoću. Počne maštati o svojoj bebi o tome kakva će ona majka biti, a kakva sigurno neće biti. A onda je udari realnost, divljaju hormoni nakon poroda, dolazi do disbalansa i često, u nekom periodu, ako ne odmah, kronična neispavanost. Kad ne spavamo dobro i kvalitetno, lakše povjerujemo svim onim crvićima sumnje da nismo dovoljno dobre.

Da ništa ne znamo.

Da ne znamo kako uspavati dijete, da ne znamo što mu treba.

Jednostavno da nismo dobre. Ne osjećamo se dobro, iscrpljene smo i često s premalo podrške.

Uz sve to tu su svakodnevni životni izazovi s malom bebom, specifični izazovi poput pandemije da nam ne bi bilo dosadno (haha).

Glavni problemi koje ja vidim su malo ili nimalo (kvalitetne) podrške u snalaženju u novoj ulozi, potraga za identitetom i potiskivanje svojih dotadašnjih snova, osjećaj gušenja zbog osjećaja usamljenosti u majčinstvu kao i roditeljske vještine jer iako smo postale majke, dijete ne dolazi s priručnikom i prečicama kako ga što bolje odgojiti, nego je potrebno educirati se.

Možeš li istaknuti neki problem koji po tvom mišljenju baš jako muči mame, a o kojem se gotovo uopće ne priča?

Ono o čemu se malo priča i o čemu bi se više trebalo pričati je izgradnja novog odnosa s bebom i s partnerom, seksualnost i spolni odnosi nakon poroda, gdje je “stara” ja pored ove “nove”. Tu su još uvijek moje ambicije, moje želje, snovi i potrebe, a beba me treba. Trebam li svoj život staviti na čekanje? Tko je sad na prvom mjestu? Radim li dobro? Jesam li dobra mama? Zapostavljam li odnos sa suprugom? Moja očekivanja kako bi to sve trebalo izgledati i ono što trenutno percipiram da se događa u mom životu. Ovo su samo neka od pitanja na koja pronalazim odgovore.

mama iva zaimovic 2

 S kakvim upitima ti se najviše javljaju mame i na koji način im pomažeš?

Prvenstveno su tu pitanja odgoja i ono što je uvijek u pozadini “radim li dobro” i “što bi bilo bolje”. Majkama općenito treba podrška i razgovor, nerijetko su tu priče s poroda koji su često traumatična iskustva koja se potiskuju i javljaju kao flashbackovi, trikovi kako se boriti s iscrpljenošću, kako se organizirati kad su same bez partnera (bilo samohrane ili s partnerom koji puno radi), kako obnoviti odnos s partnerom koji im nije zadovoljavajući, jesu li loše majke ako imaju svoje potrebe i želje, ako se žele educirati, otići na kavu, imati svoj mir i vrijeme za sebe. Upravo to je srž problema u majčinstvu.

Što je po tebi najveći izazov majčinstva?

Balans između zadovoljavanja svojih i bebinih potreba, što bi značilo i ne stavljanje vlastitih snova na čekanje. Educirati se, a ne ići iz onih, meni ubojitih uvjerenja, “i nas su tako naši i ništa im nije”, “odgoj iz knjiga” i “svaka mama zna što je najbolje za njezino dijete”. To su uvjerenja koja ne daju priliku za osobni razvoj majke, mogućnost boljih odgojnih principa i pronalaženje vlastitog roditeljskog stila koji nije zlostavljajući za dijete.

mama iva zaimovic 4

Ono što je u pozadini dosta problema je upravo potraga za samom sobom, snalaženje u novoj ulozi. Važno mi je da sve majke znaju da rade najbolje što znaju i mogu u datom trenutku i da to što zadovoljavaju svoje potrebe ne znači da manje vole svoje dijete. Da si i dalje moraju biti na prvom mjestu jer inače ne mogu zadovoljiti bebine potrebe.

Ako za kraj imaš neki savjet ili riječ utjehe, osnaženja i slično za naše mame samo daj…

Za kraj bih podijelila s vama da kreiram program upravo na ove teme koje smo spomenule jer i sama prolazim upravo kroz slična iskustva, volim se educirati o temama odgoja i majčinstva tako da jedva čekam finiširati i lansirati program. Pozvala bih sve zainteresirane majke da mi se slobodno jave na Instagram ili Facebook vezano za specifične teme koje ih zanimaju kako bih kreirala program baš po njihovoj, odnosno našoj mjeri.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.