Mama Lana savjetuje kako ostati fit u “karanteni”, ali i kako kvalitetno potrošiti energiju naše živahne djece

0
1651

Više ne znate kud ćete sa sobom, a kamoli s klincima nakon samo dva tjedna “karantene”? Brine vas i to što ćete zbog manjka kretanja nabiti koji kilogram, no još više vas brine kako kvalitetno potrošiti neiscrpnu energiju vaše djece? Ne brinite, jer odgovore na sva ova pitanja ima mama dvojice školaraca i jedne preslatke bebice – Lana Novota. Kako je Lana po struci kineziologinja, redovito na svoj You Tube profil Habitus by Lana, kao i na svoj Instagram, stavlja video sadržaje u kojima savjetuje mame kako vježbati, ali i koje vježbe,odnosno igre raditi s djecom kako bi ona razvijala svoje psihomotoričke sposobnosti i ostale vještine.

No, sada su nam njezini savjeti potrebni više nego inače, s obzirom na smanjenu količinu kretanja pa tako Lana u ovom intervjuu savjetuje kako ostati fit u periodu kada nam je jedina tjelovježba trčanje po kući s djecom ili kućanski rad, dok također savjetuje i kako zaposliti naše klince u periodu kada im je dnevni boravak ujedno i igralište.

KAKO IZGLEDA TVOJ TIPIČAN DAN U SAMOIZOLACIJI S TROJE DJECE?

Dinamično! Prvi dan od kad smo doma napravili smo raspored. Nastojimo se što više držati ga, jer bez nekog reda u ovim okolnostima nije moguće izvršavati školske i poslovne obaveze. Prisiljeni smo dignuti se rano, podoručkovati da bi dečki krenuli sa školom. Jedan sluša nastavu na HRT, dok drug sin piše domaću zadaću na katu. Dobra stvar je u tome da moram s utegom od 8,5 kg hodati gore dolje – jer naravno bez obzira trebali ili ne pomoć – zovu upomoć. 😊 Ako do ručka svi napišu zadaću, imamo vremena za kreativno popodne ili radno popodne. Srećom posao mi je sličan hobiju, tako da možemo uklopiti zadovoljstvo i posao u jedno. Snimam videe, sama ili s klincima koje možete gledati na You tube kanalu – Habitus by Lana.

Pokušavam ih „zaposliti“ do te mjere da me pitaju da li se sad mogu ići igrati nešto po svome 😊 Naravno da je tu i borba protiv mobitela i TV-a 😊 Kad mi muž napokon završi oko 5 ili 6 s poslom, srećom imamo u potkrovlju radnu sobu u koju tada ulazim i zatvaram vrata. To je mojih sat do dva u danu gdje vraćam svoj „duševni mir“. Neke dane vježbam, nekad pišem članke i pripremam materijale….a ponekad gledam što će se nositi ovo ljeto.

KAKO VJEŽBATI DA MI MAME OSTANEMO FIT ČAK I KAD SE NE KREĆEMO PREVIŠE?

Svjesna sam da je teško odvojiti sat vremena u danu za vježbanje, što bi bilo idealno. Ako biramo brze treninge, bilo bi dobro birati intervalne treninge u kojima se izmjenjuju vježbe višeg i nižeg intenziteta. Primjer jednog takvog treninga možete vidjeti na sljedećem videu.

I još jedna tajna, ali to mamama nije problem biti što aktivnije. Aktivna igra s djecom, pranje, kuhanje, čišćenje, sve se broji. Ali na žalost kretanje se uvelike smanjilo, posebno ako živite u malim stanovima. Primjerice, ja sam jučer očistila kuću, imam 150 m2 koje sam jučer riješila i napravila sam cijeli dan 5000 koraka. Za usporedbu, neki normalan dan u kojem idem u pokoju šetnju (bez trčanja i treninga) napravim između 10 000 i 12 000 koraka. To znači da se barem za 50% manje krećemo u ovim kriznim vremenima, pa za zdravlje je vrlo važno odraditi neki trening kroz dan.

KOJE VJEŽBE RADITI S DJECOM U OVOJ SITUACIJI?

Djeca su neumorna i prirodno je da traže kretanje. To znači da moramo postati imuni na nered po kući, skakanje po trosjedima i krevetima… Na You Tube sam stavila jedan poligon za mlađu djecu (vrtićka dob) kao ideju kako iskoristiti ono što imamo u kući.

Za stariju djecu predlažem da ih zaposlite i vezano u školu, ali ako vam previše sjede (osim što loše utječete na njihovo zdravlje) dolazi i do psihomotoričkog nemira. Ne znaju što s viškom energije koja u tom slučaju ovisno o djetetu izlazi u obliku neposluha, skakanja, napucavanja lopte po stanu i sl. Uključite ih u svoje programe vježbanja, nije važno što ne mogu sve izvesti, važno je da skakuću 😊

KAKO POTAKNUTI DA SE DJECA SAMA IGRAJU?

Ja ih toliko zaposlim da dobiju želju da se igraju nešto po svome. Nakon nedjeljnog potresa djeca su osjetila nemir kod roditelja i svi smo bili angažirani oko toga što ćemo napraviti u toj situaciji. Dečki su se jučer cijeli dan svađali, nikako da se dogovore oko zajedničke igre. Kako sam pospremala po kući, svaki je dobio svoje rukavice i spužvicu i evo tišine. Jedno vrijeme su čistili, malo sam ih odvojila i bratska ljubav se vratila. Treba ih zaposliti, treba ih uključiti i da pomažu u kućanstvu, posebno veću djecu koja to mogu. To je moj način koji može poslužiti kao ideja 😊

djeca se sama igraju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.