Bebe i visoke temperature: Evo kako rashladiti bebu

0
2795
beba i roditelji uživaju po ljetnim vrućinama

Možda vam je ovo prvo ljetovanje s bebom, a možda su vas visoke temperature jednostavno zadesile kod kuće. U svakom slučaju pitate se kako pomoći svojoj bebi kada su vani sparine. Ohlađena prostorija, žličica vode i kadica za brčkanje tu su vam glavni saveznici, no pritom pripazite na sljedeće:

Hidratacija je bitna

Prvo što vam pada na pamet kada se spomenu ljetne vrućine je sigurno treba li bebi dati vode. Da, trebalo bi, odnosno smjelo bi se, ali to je vrlo individualno. Ako je beba mlađa od 6 mjeseci ne treba joj davati vodu, pogotovo ako ju dojite jer majčino mlijeko sadrži više od 80 posto vode samo po sebi. Doduše, neke mame daju vodu svojim bebama, ali je prethodno prokuhaju.

Što se tiče beba između 6 i 12 mjeseci starosti, i tu je stvar vrlo individualna. Dajte bebi  vodu na žličicu nakon obroka ili kad god primijetite da je beba razdražljiva ili pak kad vidite da su joj kosica i glavica mokre od znoja. Neke bebe će popiti par žličica vode, druge će popiti cijeli decilitar ili dva. U svakom slučaju ponudite svojoj bebici vodu da vidite koliko joj je potrebno i uvijek u šetnji imajte spremnu bočicu.

Ako imate malo veću bebu i pripremate joj kašice, posegnite za plodovima ljeta koji osvježavaju poput lubenice, dinje,  jagoda, nektarina i breskvi. Ne zaboravite niti na čaj, kao ni na limunadu.

Pamučna odjeća je must

Kao što i sami vjerojatno znate pamuk je ljeti najbolji odabir jer je izuzetno prozračan i ugodan. Ne zaboravite i kakav šeširić, a dobro je i da cijeli outfit bude u nekoj svijetloj boji. Bez obzira na to što su nogice bebe uvijek lagano hladnjikave, tijekom visokih temperature ne inzistirajte na čarapicama ako vidite da je bebi vruće, a  pomoći će i češće mijenjanje pelena.

Što se tiče spavanja, ako je tijekom noći u prosjeku 25 stupnjeva bit će dovoljan samo pamučni bodi.

Inače,  kada smo kod pamuka, posegnite za ovim materijalom kada oblažete otvor kolica, bilo da ste se odlučili na pamučni prekrivač ili lagani ručnik. Za krevetić pak također koristite pamučnu posteljinu.

Izbjegavajte klimu, radije se zabavite u kadici

Možda vam se kao dobro ideja čini dječju sobu rashladiti klimom, ali bolje ju nemojte paliti kada je beba u njoj jer bi se mogla prehladiti, a  i kada i koristite klimu nemojte da razlika između vanjske i unutrašnje temperature bude prevelika. Najbolje je da pustite povjetarac u sobu ili hladniji zrak iz druge prostorije i lagano navučete zastore. Možete koristiti i ventilator koji će biti usmjeren u zid,a za dodatno rashlađivanje ispod njega možete staviti posudu s ledom.  Dobro je imati i termometar u sobi kako biste uvijek znali koliko je točno temperatura, a zamrznute boce vode u sobi također će pomoći jer će ohladiti zrak.

Kada ste primjerice u autu i morate upaliti klimu, nemojte da puše direktno na bebu, a kada izlazite iz stana ili apartmana, klimu ugasite 10-ak minuta prije izlaska kako bi se organizam bebe priviknuo. Na isti način kada izlazite iz auta malo otvorite prozore kako bi topliji zrak ušao i beba se priviknula na vanjsku temperature. Radije se odlučite na stavljanje mokrih obloga, češće kupanje i brčkanje u vodi.

Napunite kadicu s vodom, pobacajte par igračaka i posjednite bebu u nju. Tako ćete ju i rashladiti i zabaviti, a da ne spominjemo i to da će se  fino izmoriti pa će i lakše zaspati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.