Porod na stolčiću – biste li isprobali ovakav način poroda?

0
2712
Trudnica drži ruke u obliku srca na trbuhu

Porod na stolčiću praksa je koja se primjenjivala još u starom Egiptu, a od nedavno ga koristi i sve više Hrvatica. Moguć je u brojnim gradovima poput, Splita, Čakovca, Varaždina i Knina, a uskoro i u Zagrebu. Odličan je izbor za bolnice jer ne spada u skupu opremu, a sama instalacija ne može biti lakša.

Porođaji na stolčiću svakodnevica su u razvijenim zemljama, a zapravo predstavljaju vraćanje starim načinima poroda kroz suvremen pristup, kao što je to slučaj s primjerice porodom u vodi.  Podsjetimo, žene nisu oduvijek rađale na stolu. Današnji stolčići napravljeni su od visoko kvalitetne i otporne plastike ili drva  i obično dolaze u kompletu s niskom posudom od nehrđajućeg čelika koja omogućuje mjerenje gubitka krvi.

Stolčić je odličan izbor za porod jer omogućava prirodniji položaj koji ujedno smanjuje intenzitet boli. To će posvjedočiti mnoge žene koje su prvi put rodile na stolu za rađanje,a drugi put na stolčiću. Mnoge od njih kažu da je razlika neusporediva.

Ipak, prije nego što se odlučite na rađanje na stolčiću trebati dobiti liječničku procjenu ispunjavate li uvjete za ovakav porod. Tako su žene kod kojih je trudnoća bila uredna i kod kojih se očekuje uredan tijek poroda savršene kandidatkinje za ovaj tip poroda. Nakon toga slijedi priprema s primaljama i liječnikom, a po želji osim navedenih, uz novu mamu može biti muž pa čak i ostali članovi bliže obitelji.

Kako to izgleda

Na stolčiću ćete zapravo provesti sam kraj poroda, a do tada možete ležati na površini i u položaju koja vam najviše odgovara. To može biti strunjača ili krevet, a možete i šetati po prostoriji ili pak sjediti na pilates lopti. Na krevetu pored vas može ležati vaš suprug i ohrabrivati vas, a kada se naslonite na stolčić on vam može stajati iza leđa tako da vam obgrli ramena i drži vas za ruke, na taj omogućavajući vam da se oslonite i prikupite potrebnu snagu za kraj poroda. Pred vama inače kleče primalje i liječnik, a onog trenutka kada dijete stigne na svijet, primalja ga dočekuje i stavlja vam ga u ruke. Tako ste okruženi pažnjom i zagrljajima tijekom čitavog procesa, a beba sigurno dolazi na svijet. U nekim je bolnicama takva soba za porode drugačije uređena od klasičnih rađaona i one bjeline te sterilnosti kojom odišu pa je i sama atmosfera drugačija i prirodnija. Da ne spominjemo kako i tate na ovaj način dožive porod intenzivnije, no što bi inače.

Brojne prednosti poroda na stolčiću

Osim navedenih brojne su prednosti ovog tipa porođaja, one su sljedeće:

  1. Urez međice je znatno rjeđi jer se stavljanjem toplih obloga međica smekšava te postaje podatna
  2. Rjeđe su ozljede porođajnog kanala
  3. Ublažava se bol u leđima
  4. Mnogim žena posteljica odmah sklizne van što je također olakšavajuća okolnost
  5. Sjedeći položaj ubrzava krvni optok na području zdjelice
  6. Ostaje vam više snage na samom kraju poroda
  7. Sila gravitacija korisna vam je ‘prijateljica’ u ovom položaju
  8. Izaziva se spontani refleks tiskanja, a sposobnost tijela da tiska joj je izraženija, zapravo tijekom izgona ne tiskate, nego tijekom cijelog truda dišete i ispuhujete zrak, kako bi se beba sama, bez dodatnog pritiska spustila van
  9. Trbušni mišići usklađeni su s trudovima
  10. Potaknuta je pravila rotacija glavice djeteta što olakšava njegov izgon

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.