Pamela Ramljak: ‘Majčinstvo te čini lavicom. Kad žene otkriju taj plus na testu, automatski postanu nježne i neustrašive’

0
2375
Pamela Ramljak daje intervju

S pjevačicom i slavnom mamom Pamelom Ramljak već smo razgovarali na našem blogu, no dok nas je prvi put više zanimalo kako usklađuje uspješnu karijeru i majčinstvo, ovaj put smo se više fokusirali na prinovu u obitelji. Naime, kao što već dobro znate, Pamela osim trogodišnjeg sina Antuna, sada ima i djevojčicu, a s obzirom na to da se u drugoj trudnoći susrela s određenim životnom izazovima, htjeli smo čuti kako se nosila s njima i ima li koji savjet za mame koje su prošle ili prolaze slično iskustvo. Naime, činjenica da imate hemofiliju i mutirani gen koji uzrokuje pobačaje, u nekim bi ženama možda izazvala stres, no to ne vrijedi  za neustrašivu Pamelu koja je unatoč nekim preprekama na putu, sada po drugi put sretna i ispunjena majka.

Kako si draga Pamela ovih dana i kako provodiš dane s novom bebicom, ali i sinčićem koji je sigurno jedva dočekao prinovu u obitelji?

Dobro smo. Hvala na pitanju. A standard, red hranjenja, red igranja, red spavanja. Maria je dobra beba, ne plače puno, uglavnom je zadovoljna haha. A Antun obožava seku, jedva čeka da malo naraste, ali i sad nađe način da se igra s njom.

Mediji su se dosta raspisali na temu kako je tvoja druga trudnoća bila izrazito problematična…

Pa ne bih rekla da je bila izrazito problematična, osim hemofilije (poremećaj krvarenja koji uzrokuje manjak jednog od faktora zgrušavanja krvi)  i Clexanea (koristi se za liječenje i sprječavanje tromboze dubokih vena i plućne embolije, uključujući tijekom trudnoće i nakon određenih vrsta operacije. Daje se injekcijom neposredno ispod kože ili u venu), imala sam i krvarenja pa sam skoro cijelu trudnoću morala mirovati, ali ona je dobro napredovala i nije bilo nikakvih problema.

Kako si sve to podnijela ne samo fizički, već i psihički, odnosno emotivno i imaš li neke savjet za mame koje su se našle u sličnoj situaciji?

Samo se treba smiriti i misliti pozitivno. Držati se onoga što doktori kažu i ako ste vjernik, pomoliti se. Beba osjeća vašu energiju i mirna mama će joj najviše pomoći.

Prije šest godina si imala spontani pobačaj. Kako bi opisala to iskustvo  i imaš li i u ovom slučaju neki savjet za mame kako ovo prebroditi?

A ne znam, vrijeme sve liječi. Treba se naoružati znanjem i strpljenjem da se to ne bi ponovilo. Napraviti sve pretrage i otkriti uzrok prije nego ponovo kreneš u trudnoću. Zdrava trudnoća i djeca su najbolji melem za ranu.

 Kako bi opisala iskustvo drugog poroda?

Odlično je bilo. Brzo i puno manje bolno. Već za 2 dana sam bila skoro pa svoja. Definitivno ljepše iskustvo nego s prvim djetetom.

Koliko se razlikuju tvoja prva trudnoća i ona druga i kako je to biti majkom po drugi put?

U prvoj sam bila puno bezbrižnija, radila sam sve do kraja i super sam se osjećala, ali zato je porod bio jako stresan i težak. Drugi put sam trudnoću puno teže podnosila, morala sam ležati, sve me boljelo od toga i bio je prisutan i strah zbog cijele situacije s koronom, ali zato je porod bio brz. Tako da na kraju je sve to super ispalo. A biti majkom drugi put je veliki blagoslov. Najviše si sretan jer ti djeca imaju jedan drugoga, a ja kao majka sam sad puuuno opuštenija i to se vidi na Marii.

Misliš da se dovoljno pričao o ovim dijelovima majčinstva, ovim teškim?

Pa kako o kojim. Drago mi je da hemofilija i genetske mutacije više nisu takva nepoznanica kao kad sam ja prvi put saznala za to. I vjerujem da sam malo tome pomogla.

Ti uvijek izgledaš tako sretno i ispunjeno, a  u biti si prošla jako teške životne situacije. Kako to uspijevaš?

Pa odgojena sam tako da nema sreće i one prave ispunjenosti bez žrtve. I to je istina. Treba biti zahvalan i ništa ne uzimati zdravo za gotovo. A hvala Bogu puno toga sam dobila, što sam željela i nadala se.

I za kraj neki savjet svim mamama kako da postanu tako nježne i blage, a istodobno tako snažne i neustrašive kao ti 🙂 ?

Vjerujem da tu ne treba nikakav savjet, žene kad otkriju taj plus na testu, automatski postanu nježne i neustrašive. Majčinstvo te čini lavicom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.