Jeste li upoznati s masažom beba? Mama Lana otkriva sve dobrobiti ove prakse!

0
1406
lana_novota_naslovna_masaza_bebe

Mama Lana Novota na svom YouTube profilu Habitus by Lana redovito objavljuje vježbe za mame, ali i sve ostale koji žele biti fit te jednako tako stvara video sadržaje na kojima pokazuje kako vježbati s bebom. S tim da kada kažemo ‘vježbati s bebom’, mislimo na doslovno vježbanje s bebom, ali i na igranje s bebom koje ujedno bebi služi kao vježba za jačanje njezinih motoričkih sposobnosti, pamćenja, koncentracije i sličnog.

No, ova svestrana mama prepuna je znanja i ideja i stoga zna da brojne druge aktivnosti mogu povoljno utjecati na bebin motorički razvoj, ali i na njezin osjetilni i emocionalni razvoj, imunitet, metabolizam… Tako su nam sad za oko zapeli Lanini video i foto sadržaji koji se bave masažom beba, a koji izuzetno pozitivno djeluju na upravo nabrojene oblike bebinog razvoja.

Više o masaži beba saznat ćete u intervjuu koji slijedi, dok Lana organizira i radionice na ovu temu pa postoji mogućnost da se sami uvjerite u dobrobiti masaže beba, a vjerujte nam iste su brojne.

Kako to da si krenula s radionicama vezanim uz masažu beba? Možeš li reći više o njima?

Ideja o radionicama je nastala s početkom suradnje s Centrom za roditelje “Klupko” u čijoj organizaciji  redovito održavam radionice o masaži beba, dok samo iskustvo u masaži beba i početak proučavanja seže u 2009. godinu rođenjem mog najstarijeg sina. Po struci sam kineziterapeut, tako da mi je masaža sastavni dio posla kojim se bavim još od fakulteta, a upravo mi je masaža djece u procesu kineziterapije bio jedan od prvih poslova.

Preko ovih radionica roditelji dobivaju potrebne informacije kako bi mogli masirati svoje dijete od prvog dana. Steći će znanja o tehnikama u masaži beba, koje su zapravo vrlo jednostavne, ali saznanje o njima će dati potrebnu sigurnost roditelju da bez straha masira svoje dijete, te će naučiti neke elementarne stvari koje su nužne u provođenju masaže, a možda se neke od njih ne bi sjetio ili obraćao pozornost.

Postoje stanja kao kolike, vjetrovi, plač i nemir ili izlaženje zubića koje masažom možemo vrlo uspješno reducirati ili ukloniti.

Koje su prednosti masaže beba?

Masaža stvara intenzivan i intiman odnos između bebe i roditelja, što je odlična prilika za tate, pošto mame ostvaruju taj odnos “skin to skin” i preko dojenja. Znači masažom se roditelji zbližavaju sa svojom bebom i saznaju tako i o karakteru svog djeteta. Masaža potiče cirkulaciju i utječe na jačanje imuniteta. Potiče aktivnost živca vagusa što smiruje djecu i čini ih manje razdražljivom, odnosno djeca manje plaču. Utječe na toniranje mišića što je jako važno i pomaže kod prerano rođene djece. Posebne tehnike ili zahvati reduciraju ili uklanjaju kolike, pomažu kod vjetrova ili izlaženja zubiju, što uvelike olakšava roditeljima i smanjuje zabrinutost.

Kako su tvoja djeca reagirala na ovu praksu?

Danas su oni 12, 11 i 2 godine i još uvijek se jako vole masirati ili maziti kako to oni često nazivaju. Iskustvo je zaista pozitivno i potvrđujem iz iskustva sve ovo što sam navela u prethodnom pitanju. Masirala sam ih redovito kad su bili male bebe do godine dana, nakon toga rjeđe, no pozitivan osjećaj i odnos prema masaži ostao je do danas. Što je jako lijepo, jer znate da se 12-o godišnjaci više i ne vole maziti, a mi mame bi ih još uvijek htjele 🙂

S prvim djetetom je pomoglo i meni samoj da se opustim, da izgubim onaj ukočeni osjećaj kad niste sigurni držite li dobro svoje dijete, kako ga uhvatiti kad su tako mali i nježni. Možda ovaj video pokazuje kako koristimo masažu u različitim situacijama i koja je reakcija na nju.

Zanimljivo je da je blizak dodir s majkom nešto što često možemo vidjeti u tzv. primitivnih zajednica. Primjerice, njihova djeca su uvijek u marami te su često prislonjena uz majku većinu dana, a mnogi stručnjaci tvrde da upravo zbog toga ta djeca nikad ne plaču. Ipak, kod nas na Zapadu, kao da je još uvijek preživjelo mišljenje da ćemo na taj način razmaziti djecu. Možeš li prokomentirati ovo?

Da, to je točno, ali da kažem nešto u obranu današnjih “modernih” mama. Svakako se radi o spoju današnjeg načina života gdje je majka većinu vremena sama kod kuće i svi poslovi oko domaćinstva i brige o djetetu su na njoj. Ako malo promislite nekada se živjelo ili kako ste rekli u današnjim tzv. primitivnim zajednicama u zajednici, više generacija zajedno. Mama je uvijek imala pomoć, dok danas nije tako. Danas je također nekako nametnuto ili si majke same nametnu previsoke ciljeve i očekivanja od nas samih. Mislimo da mora sve biti savršeno čisto, skuhano, mi počešljane… Drago mi je da se sve više priča o toj važnosti “skin to skin” dodira i odnosa i da se sve više apelira i na očeve koji su najbolja pomoć u tome, odnosno ravnopravan partner. Apsurdno je misliti da ćemo razmaziti, posebno malu bebu, ako je previše mazimo. Zapravo je suprotno, sve više stručnjačka tvrdi da se mala beba ne smije puštati da plače, jer joj time šaljemo krivu poruku. No, svakako treba biti mudar kad porastu, to nikako ne znači da mogu dobiti sve što požele. Ali to je neka druga tema.

Što na kraju možemo zaključiti o masaži beba, o toj čaroliji dodira koju masaža pruža?

Htjela bih reći da za sve beneficije, prednosti i rezultate koje masaža može pružiti treba vremena, strpljenja i kontinuiteta. Dijete se kao i vi mora upoznati s masažom. Ona može biti dio vašeg dnevnog rituala, ali ne znači da je morate provoditi svaki dan, posebno ako nemate vremena. Dijete je doličan čitač vaših emocija i loše prihvaća vašu nervozu, to ga čini još razdražljivijim. Uživajte u ovom načinu komunikacije oboje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.