Kako zaštititi bebu od hladnoće

0
4317

Stigla nam je jesen, a s njime i nagovještaj nižih temperatura. Kad padnu temperature, djecu treba dodatno zaštititi i osigurati im da se osjećaju toplo i sigurno gdjegod krenuli. U nastavku teksta donosimo vam savjete o tome kako zaštititi bebu od hladnoće.

  • Višeslojno odijevanje: da biste zaštitili bebu od hladnoće potrebno ju je oblačiti slojevito, što znači da onaj sloj odjeće koji je uz kožu bebe mora biti mekan, tanak te da apsorbira znoj. Drugi sloj odjeće neka čini tanja pamučna odjeća poput pamučnih hlača i majice. Najvažnije je da je djetetu udobno i da može slobodno mahati ručicama i nožicama. Završni sloj odjeće mora biti vjetronepropusan i  vodonepropusan štiteći  od hladnoće i naleta vjetra.
  • Vodite računa o tome da je beba uvijek suha: voda isparava čak i na najnižim temperaturama dok nekvalitetna odjeća nije učinkovita u izoliranju tijela od vanjskih utjecaja. Stoga, tijekom svake pauze provjerite bebinu odjeću i presvucite je u slučaju da je mokra. Osim toga, često provjeravajte pelenu bebe.
  • Zamotajte bebu: disanje na hladnom zraku teško pada malim plućima bebe, ali izbjegavajte teške dugačke šalove koji mogu predstavljati opasnost od gušenja. Umjesto toga, zaštitite bebu od vjetra koristeći štitnik koji se nalazi na kolicima. Štitnik s kolica uglavnom predstavlja zaštitu od sunca, no može poslužiti i u ove svrhe. Nešto starijoj djeci možete na usta i nos povući određenu tkaninu koja se koristi kao grijač za vrat (ne šal) te tako zagrijati hladan zrak prije nego što ga dijete udahne.
  • Zaštitite kožu od sunca: sunce može biti prilično iritirajuće kada se odbija od bijelih površina poput snijega ili leda. I ne samo to; može biti prilično opasno za bebu jer bez obzira na stvarnu temperaturu zraka, sunce i dalje može izazvati opekline; čak i uslijed „smrzavanja“. Stoga, svaki put prije nego što izađete s bebom, obavezno nanesite sloj zaštitne kreme kako biste bili sigurni da sunce neće nadražiti bebinu kožu. Ako se vani planirate zadržati duže, nego obično, obavezno s vremena na vrijeme, odnosno svakih 30 minuta ponovno namažite izložene dijelove tijela.
  • Dajte bebi dovoljno tekućine: bebe trebaju iznimno puno energije; makar se činilo kako većinu vremena provode u svojim kolicima ili na krevetiću. Dovoljno tekućine važno je osobito u hladnim jesenskim i zimskim danima.  Ako primijetite da beba vlaži pelenu manje i rjeđe nego uobičajeno, to bi mogao biti znak da je beba dehidrirala. Kako se ovo ne bi dogodilo i vašem mališanu, redovno dajte bebi bočicu kako bi nadoknadila izgubljenu vodu.
  • Provjerite kožu bebe: ako koža bebe izgleda prilično crveno ili drhti, možda ima hipotermiju. Ako primijetite ove ili slične znakove, nemojte uopće izlaziti na hladnoću već kontaktirajte vašeg liječnika. U slučaju da vani primijetite bijelu ili žućkastu kožu na prstićima, ušima ili nosiću obavezno se vratite na toplo jer su ovo prvi znaci pretjerane izloženosti hladnom vremenu.
  • Koristite rukavice  s neodvojenim prstima: kao idealnu zaštitu bebinih ruku i prstića koristite one rukavice koje nemaju prostor za pojedinačni prstić, već su bebini prstići zajedno, međusobno se dodirujući. Ovo je iznimno važno, ali i korisno, jer rukavice s pojedinačnim prstima puno brže utječu na gubitak topline iz ruku.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.