Edukativne igračke za djecu

0
6461

Učenje kroz igru važan je dio razvoja djeteta. Iako su igre prvenstveno stvorene kako bi se djeca zabavila, opustila ili pak izbacila višak energije, na tržištu postoje i različite edukativne igračke. Uz pomoć njih, dijete polako počinje shvaćati i uzimati u obzir svoje sposobnosti i mogućnosti te pritom doživljavati ne samo sebe već i okruženje u kojem se nalazi.

Korištenje edukativnih igrački može pomoći djeci da nauče različite vještine koje će im trebati u životu poput:

  • rješavanja problema te uočavanje uzroka i posljedica
  • učenja kako se igrati s drugima uz međusobno dijeljenje, stvaranje kompromisa i rješavanje sukoba
  • razvoja motoričkih sposobnosti
  • razvoj kreativnosti i poticanje mašte
  • otkrivanje vlastite samostalnosti
  • svjesnost o važnosti samopouzdanja

Djeca se mogu igrati s edukativnim igračkama već od navršenih mjesec dana starosti. U nastavku teksta donosimo neke sjajne ideje za edukativne igračke na temelju dobnih granica djeteta.

U dobi od 1. – 12. mjeseca života tzv. senzorska igra pomaže u stimulaciji djetetovih osjetila. SassyDječja igrališta, dječji mobitel, radio uređaji i sl. izvrsne su igračke u ovoj dobi jer se fokusiraju na zvuk, kao i na osjet dodira. Kako vaše dijete raste i razvija koordinaciju očima, možete mu nabaviti one igračke koji potiču više interakcije te uključuju osjete vide i sluha. Ako primijetite da dijete postaje sve više aktivnije, preporučujemo vam da se odlučite za igračke kojima se rješavaju određeni problemi. Za to su najpopularniji veliki blokovi koje je potrebno složiti prema zadanim mogućnostima. Kroz ovu igru dijete će se upoznati s uzrocima i posljedicama jer će njegovo razmišljanje ići sljedećem pravcu „Ako ovu kockicu stavim tu, dogodit će se to i to“. tiny-monkey-islandOd ostalih edukativnih igračaka za djecu ove dobi izdvajamo edukativne plesne prostirke ili podloge. Idealne su jer se uz pomoć svjetla i zvukova djeca kreću, plešu, zabavljaju se i uče.

U dobi od 12. – 24. mjeseca, kad vaše dijete počne naveliko istraživati i otkrivati okruženje u kojem se nalazi, hodalice te razne igračke na kojima se dijete može voziti, izvrsne su za stvaranje osjećaja ravnoteže i koordinacije. Osim toga, dijete će zasigurno biti oduševljeno novim načinom pokretanja njegova tijela. To će stvoriti i potaknuti dodatnu znatiželju za istraživanjem.

Tematske igračke također su idealan odabir u ovoj starosti djeteta. Nabavite mu igračke životinje koje se glasaju. To će pridonijeti u razvoju djetetova jezika te raspoznavanju boja i oblika.

U dobi od dvije godine i više, kad djeca postanu malo starija i aktivnija, preporučujemo vam da im nabavite igračke koje potiču više fizičke aktivnosti poput tricikla, malog dječjeg koša za košarku i slično. smarTrike-889Ako se odlučite za tricikl, svakako vodite računa o tome da djecu pokušate osvijestiti o važnosti nošenja zaštitnih stvari poput kacige ili štitnika za koljena.

Kinetički pijesak idealna je igračka za modeliranje i oblikovanje oblika, slova i ostalih sadržaja. Izvrsna je za razvoj motoričkih vještina te za poticanje mašte.

U ovoj je dobi djeci omiljena igra Reci što vidiš. Možete ju igrati prelistavajući slikovnice, tako da dijete govori ono što primjećuje na slici. Isto tako, možete djetetu pustiti zvukove različitih životinja, a ono će, na temelju ostavljenih mogućnosti pokazati o kojoj se životinji radi.

Kao što vidimo, zaista postoje različite vrste edukativnih igrački za djecu, a vi se odlučite za one koje će, ovisno o starosti vašeg djeteta, poticati najviše zanimanja i pažnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.