Sarah Josipović nam je otkrila kako izgleda jedan dan mame poduzetnice, ali i kako uspješno otputovati s bebom na najudaljenije lokacije! Njezino iskustvo je neprocjenjivo!

0
1503
sarah josipovic i obitelj

Sarah Josipović dobro je poznato ime na hrvatskoj modnoj sceni, ali i šire. Ova bivša manekenka, jedna je od najpoznatijih domaćih poduzetnica, pokretačica je lifestyle portala Wall.hr te je vlasnica event i PR agencije  koju vodi sa svojom majkom, također uspješnom poduzetnicom Suzy Josipović. Osim što je Sarah izuzetno sposobna mlada žena, prošlo je ljeto postala mama pa nam se tim više učinila idealnom sugovornicom za razgovor. Dječaka Maka dobila je u vezi sa svojim partnerom Janom Jeričem kojeg poznaje cijeli život, što je svakako najromantičniji detalj u ovoj priči, a ono što nas je također oduševilo je to da je Mak putovao s mamom i tatom  u Australiju sa svega par mjeseci starosti. Zato nas je zanimalo sve o ovom pothvatu, ali i kako Sarah usklađuje uspješnu i dinamičnu karijeru s majčinstvom.

Kako si se osjećala kad si saznala da si trudna i kako bi opisala iskustvo trudnoće?

Bila sam presretna jer smo neko vrijeme pokušavali i kako to najčešće biva, nije išlo tako jednostavno kako smo zamislili. Tako da kad sam se konačno opustila, saznali smo da sam trudna i bili smo zaista presretni. Moram priznati, nažalost nisam jedna od onih žena koja je stvorena za trudnoću, meni taj osjećaj drugog stanja jednostavno nikako nije odgovarao i nisam se dobro osjećala. Sigurno je jedan od razloga što sam prvih skoro šest mjeseci povraćala bez prestanka. Za mene, trudnoća definitivno nije blaženo stanje, ali je stanje koje prođe i koje zaboraviš, a na kraju do biješ neprocjenjivu nagradu.

Kako bi opisala iskustvo majčinstva, koliko te promijenilo,  što ti je najteže, a što najljepše kod istog? Primjerice, rodila si dva tjedna nakon termina putem carskog reza. Je li ti to iskustvo bilo stresno?

Majčinstvo ti okrene život naopačke, ali u pozitivnom smislu jer je to jedna životna nadogradnja koja ti otvori neke sasvim nove svjetove i vidike, naravno i strahove, iako mi nismo neki roditelji koji su u nekom strahu. S obzirom na to da jako volim spavati, najteže mi je što još uvijek nažalost ne spavam normalno. Najljepše? Svaki dan nešto novo, trenutno kad mi Mak kaže ‘mama, mama’ i zagrli me i da mi pusu.

Sam porod mi iz današnje perspektive nije stresan iako sam završila na hitnom carskom rezu jer smo se nakon 12 sati normalnog poroda izmučili pa su Maku pali otkucaji srca. Bila sam sigurnim rukama doktora u Petrovoj i nisam se bojala i nisam oko poroda ništa pretjerano paničarila. To je nešto što tako brzo prođe da se toga nikad više ni ne sjetiš. I oporavak mi je išao jako brzo tako da sam bila prezadovoljna.

Biti mama i poduzetnica sigurno nije lako. Kako stižeš sve i pomaže li ti mama, s obzirom na to da je i ona strašno uspješna i zaposlena poduzetnica?

Majčinstvo je za mene najteži posao na svijetu i to je nešto što “radiš” 24/7, barem ja, tako da je teško. Ali uz dobru organizaciju sve se može, uz tatu, bake i dede i tri tete organiziramo se. Naravno, svi pomažu iako nekad ni to nije dovoljno. Ali ne smijemo se žaliti jer zaista imamo dobru ekipu…  Mama naravno pomaže, čuva i kuha i uživa u svom unuku. Baka je baka…

Kako izgleda jedan tvoj dan?

Joj, kod nas je svaki dan drugačiji. Ja nisam neka textbook organizirana mama da imam neki plan, kad se spava, kad se kuha, kad se jede. Kod nas je sve laganini. Nekad Mak spava do 8, a nekad do 10, tako se i ja njemu prilagodim, onda jutarnji rituali- doručak,  presvlačenje i oblačenje, mama se tušira dok se Mak igra okolo. Onda se igramo, mama pokušava raditi na laptopu, Mak možda ode s tatom na posao, nekad ide kod jedne, nekad kod druge bake, a nekad ostaje doma, spavanac ručak- ili kuhamo ili iskreno nekad naručujemo, jedemo, zatim igranje, park, šetnja, druženja i onda večera, kupanac i spavanje. Nakon što Mak zaspi, mama radi na kompu. Sad dok nam je na Zrinjevcu trajao festival tamo smo bili po 5,6 sati. A sad smo na moru pa je skroz druga priča. Sve u svemu, kod nas je uvijek zabavno.

Tvoj Mak je pravi mali putnik. Sa svega mjesec i pol dana proteklog ljeta je ljetovao na Hvaru, da bi se potom zaputio i u Australiju s tobom i Janom. Kako vam je bilo putovati s tako malom bebom i imaš li koji savjet za mame koje se spremaju na daleka putovanja?

Još dok se nije rodio, naš plan je bio da se Mak maksimalno prilagodi našem načinu života.  Želimo uvijek biti skupa kao obitelj i nije nam opcija na velika putovanja ići bez njega. Jednako tako, ne mislimo da trebamo ostati kući zato jer imamo dijete. Svaki roditelj tu odlučuje za sebe, ali nam se ta odluka pokazala kao pun pogodak. Mak je odličan u autu, u avionu, u busevima, u podzemnoj, vlakovima, tramvajima. Sjedi najnormalnije u baby stolici u restoranu, jede hranu koju mi jedemo, voli jesti. Zainteresiran je za okolinu, ljude, svima se smješka, maše. Sve u svemu, s njime se svugdje može ići. Naravno da smo se i mi prilagodili njemu pa kad je vrijeme za spavanje je vrijeme za spavanje, a ne vrijeme za ići na večere, ali iako je on vrlo živahan i zahtjevan, jako je dobar i prilagodljiv. Savjet roditeljima bi bio: samo bez stresa, ako su roditelji opušteni i djeca su opuštena. Njima putovanja nisu nikakva drama osim ako roditelji to ne predstave tako. Mi smo njihova ogledala i oni rade sve što nauče od nas tako da Mak, kao i njegovi roditelji uživa u putovanjima i iskreno, nema mjesto na svijetu na koje ga ne bi povela.

Svog partnera Jana poznaješ cijeli život. Jedan zajednički poznanik vam je čak rekao da si ti njegova ženska verzija, a on tvoja muška. Što ti je najljepše kod vašeg odnosa? Pretpostavljamo da je poseban osjećaj poznavati nekoga čitav život, ući u vezu s tobom osobom, a onda i dobiti dijete u njoj…

Mi zaista jesmo isti, i to je zapravo najljepše. Jednostavno smo tim, dvije strane istog novčića, nadopunjujemo se, odlično funkcioniramo, o svim važnim stvarima isto mislimo.  Jednako smo spontani i opušteni i lijepo nam je u svakom trenutku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.