Važnost edukativnih igračka u razvoju mališana

0
465

Učenje kroz igru važan je dio razvoja djeteta. Iako su igre prvenstveno stvorene kako bi se djeca zabavila, opustila ili pak izbacila višak energije, na tržištu postoje i različite edukativne igračke. Uz pomoć njih, dijete polako počinje shvaćati i uzimati u obzir svoje sposobnosti i mogućnosti te pritom doživljavati ne samo sebe već i okruženje u kojem se nalazi.

Zašto odabrati edukativne igračke za mališane

Edukativne igračke djeci pomažu u učenju različitih životnih vještina, kao što su razvijanje motoričkih sposobnosti, rješavanje problema, podučavanje o rješavanju sukoba, percepcija uzroka i posljedice. One također uče djecu dijeljenju, donošenju odluka te razvijanju vještina i kreativnosti. Razvija se njihova mašte, postaju znatiželjni i otvoreniji prema svemu što se dešava u njihovoj bližoj okolini.

Manje je više, a to vrijedi i u slučaju edukativnih igračaka. Svakako je bolje opremiti se s nekoliko kvalitetnih igračaka, kojima je cilj utjecaj na intelektualni razvoj i proširenje znanja djeteta, nego pretrpavati životni prostor nepotrebnim igračkama.

Djetetov um počinje se razvijati od prvih mjeseci života, stoga je važno razumjeti savjete stručnjaka o raznim dobnim skupinama edukativnih igračaka.

1-12 mjeseci

Tijekom rane faze rasta, senzorna igra pomaže u stimulaciji osjetila vašeg djeteta. Djeca razvijaju koordinaciju oko-ruka u prvim mjesecima, stoga ih je važno upoznati s igrama koje im pomažu u rješavanju problema, uspostavljanju koordinacije i poticanja pokreta. Senzorne igračke upoznat će dijete s uzrocima i posljedicama jer će ono početi razmišljati u pravcu „ako ovu kockicu stavim ovdje, dogodit će se to i to“, što će svakako utjecati na poboljšanje njihove živčane memorije te izgraditi samopouzdanje i ih potaknuti da isprobaju nove i inovativne metode rješavanja problema.

Predlažemo igračke koje potiču kretanje i znatiželju, poput edukativnih madraca, vrtuljaka, loptica i blokova kocki.

Tiny Love edukativni madrac Black and White – Magical Tales

Kada mališanima počinju izbijati prvi zubići, oni kreću s istraživanjem predmeta oko sebe tako da ih prinose ustima. Iznimno je važno da su te igračke sigurne, tehnički ispravne i proizvedene od vrhunskih materijala.

Fat Brain Toy igračka Oombe Cube

Edushape lopta Transparent 

12-24 mjeseca

Kada dijete krene naveliko istraživati i otkrivati okruženje u kojem se nalazi, hodalice i konjići na ljuljanje idealan su odabir. Potiču razvoj koordinacije i održavanje ravnoteže.

Neke od obrazovnih igračaka za djecu od u dobi od 12 do 24 mjeseca koje također preporučamo su: autići na guranjeslagalice i glazbene igračke. 🥰

2+ godine

Kod starije i aktivnije djece, predlažemo uvođenje onih zanimacija koje uključuju više fizičkog angažmana, kao što su primjerice tricikli i balance bike-ovi. Vodite računa o tome da djecu kontinuirano učite koliko je važno nositi zaštitnu opremu poput kacige, uvijek i bez kompromisa, te u prvoj fazi, dok dijete ne stekne dovoljno sampouzdanja i sigurnost, štitnike za koljena i ruke.

Ovo je također savršeno doba za uvođenje igračaka koje uključuju izgradnju kognitivnih vještina. Kinetički pijesak je izvrsna senzorna aktivnost koja pomaže djeci vježbati pisanje oblikujući slova u pijesku.

Kako bi razvili sposobnost pažnje, preporuka je da se djeca ove dobi što manje izlažu ekranima, a kada uočite da se koncentrirano igra, nemojte ga prekidati, čak ni da ga pohvalite. Dopustite svojim mališanima da upijaju iskustvo svojim tempom i budite tu da im pomognete ukoliko je potrebno. Igra mora biti i opuštajuće i obrazovno iskustvo za djecu bez obzira na njihovu dob, spol ili interese. 😍❤️

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.