Zdravi junk food koji možete jesti u trudnoći: U ovom možete uživati bez imalo grižnje savjeti
Drage mame, o tome kako se ne treba prejedati u trudnoći sigurno ste puno čule, pogotovo u zadnje vrijeme, ali tko bi odolio snažnom naletu za jačom, pogotovo ‘comfort food’ hranom sada u hladnijim danima. Junk foodu je inače teško reći ‘ne’, pogotovo kada ‘jedeš za dvoje’ pa smo zato izdvojili neke zdrave alternative nakon kojih nećete osjećati grižnju savjesti.
Brusketi s piletinom
File piletine ispecite na grill tavi ili u grill tosteru. Tostirajte neki od tamnih kruhova po želji, na šnite kruha naslažite ispečenu piletinu i onda na vruću piletinu listić sira kako bi se lagano rastopio. Pospite sitno nasjeckanom rajčicom i začinima. Ionako vam tijekom trudnoće treba više proteina, a ima li ukusnijeg proteina od piletine?
Mrkva i humus
Mrkvu narežite na trakice i umačite u popularni namaz od slanutka – humus. Za humus vam trebaju slanutak, češnjak, maslinovo ulje, sol,peršin, limunov sok i pasta od sezama, iako neki ne stavljaju ovaj posljednji sastojak. Sve navedene sastojke samo ubacite u blender i miksate do željene gustoće i količine.
Pomfrit od batata
Batat narežite na trakice i pecite ga u pećnici na papiru za pečenje. Malo posolite i uživajte u slatko slanom okusu, s obzirom na to da je batat malo slatkast. O da, ovaj pomfrit je itekako zdrav – osim što je batat visokokvalitetna energetska namirnica pun je folne kiseline koja je itekako potrebna trudnicama, a inače se preporučuje svima koji moraju paziti na prehranu.
Pole od krumpira
Krumpir dobre operite, narežite na pola i pecite u pećnici dok kora ne dobije lijepu smeđu boju. Malo posolite, a nećete puno sagriješiti niti ako uz njega servirate svježi sir s vlascem. Krumpir možete narezati i na ploškice.
Sir i kečap
Ako vam dođe da prije spavanja smažete jedan fini hamburger ili komad pizze, zavarajte svoj želudac kombinacijom okusa koji su ionako glavne zvijezde ova dva najpopularnija fast food zalogaja – sirom i kečapom. Na ploškice sira nanesite tanku liniju kečapa. Imat ćete osjećaj da jedete pizzu, a izbjeći ćete tijesto koje deblja.
Pizza od heljdinog brašna
Ako baš ne možete bez pizze napravite zdraviju varijantu ovog popularnog jela.
Sastojci za tijesto:
200 grama heljdinog brašna
200 grama pšeničnog oštrog brašna
vrećica kvasca
prstohvat soli
dvije velike žlice maslinovog ulja
200 – 250 ml tople vode
Sastojci za nadjev:
ribane tikvice, crvena paprika, gauda, svježi sir, pasirana rajčica dinstana na luku i češnjaku, sol, papar, bosiljak