Prvi odlazak kod pedijatra

1
5340

Normalno je da se kao roditelj osjećate pomalo nervozno pri  prvom posjetu pedijatra. No, nemojte se uzrujavati jer nemate razloga. Beba treba imati svog liječnika, stoga je, u svemu ovome, najbitnije pronaći onog najboljeg za vašeg mališana. U nastavku teksta uputit ćemo vas na neke najbitnije stavke koje se tiču prvog odlaska kod pedijatra.

Većina roditelja dogovore posjet pedijatru već nekoliko dana nakon što su beba i majka došli kući iz bolnice. Prilikom dogovaranja oko vremena posjeta, preporučujemo vam da zakažete termin za onaj dio dana kada je kod pedijatra najmanja gužva.

Posjet može trajati oko 25 minuta, no svakako se pripremite na mogućnost dužeg čekanja na red i ispisivanja papirologije.

Koga biste trebali povesti na prvi pregled kod pedijatra?

Prvi odlazak kod pedijatra neka bude rezerviran isključivo za vas, dragi roditelji i za vašu bebu. Ako se u ordinaciji nalazi više od dvije odrasle osobe, može doći do neželjenog ometanja liječnika u njegovom nastojanju da odgovori na vaša pitanja. Ipak se mora usredotočiti na vašeg mališana.

Normalno je da ste pri prvom odlasku kod pedijatra nervozni, no imajte na umu da je riječ o tzv. informativnom posjetu tijekom kojeg ćete skupiti pregršt novih i korisnih informacija koje se tiču bebe i njezina zdravlja.

Kako obući bebu te što vam je potrebno od ostale opreme za bebe?

Budući da će pedijatar pregledati bebu od stopala do ušiju, najbolje bi bilo da, ovisno o vremenu, dijete obučete u što jednostavniju odjeću ili da ga umotate u udobnu dekicu. Na taj se način manje vremena gubi na svlačenje bebe, a više vremena ostaje pregled i eventualne upite roditelja.

Na pregled kod pedijatra sa sobom svakako ponesite torbu u koju ćete pospremiti drugu odjeću, dodatne pelene, vlažne maramice, dudu, bočicu i sve ostalo što vam je potrebno za hranjenje bebe.

Budite spremni na ispunjavanje papirologije

Prvi odlazak kod pedijatra dakako podrazumijeva ispunjavanje potrebne papirologije kako bi se mogao napraviti liječnički karton za bebu. Sa sobom ponesite sve bolničke papire koji se tiče vaše bebe i ostale zapisane informacije koje bi pedijatru mogle biti od koristi, poput informacija o trudnoći i porođaju te eventualnim komplikacijama, o medicinskoj povijesti, eventualnim problemima i lijekovima.

Vrijeme čekanja pri posjetu pedijatra

Ako su na pregled kod pedijatra došla oba roditelja, preporučujemo vam da jedan roditelj ode najprije srediti sve potrebne papire, a drugi da vrijeme čekanja na red provede s bebom izvan čekaonice. Jer, realno gledajući, budite svjesni da će malo slatko novorođenče biti zanimljivo djeci i roditeljima koje sretnete ondje, a znate i sami da nije dobro izlagati dijete i dovoditi ga u kontakt s drugim ljudima dok još nema dovoljno dobro razvijen imunološki sustav.

Obaveze pedijatra

Kako bismo vas pripremili na sve, navodimo i koje su obaveze pedijatra pri prvom njegovom posjetu:

  • Pedijatar će najprije utvrditi bebin rast; izmjerit će bebu, izvagati, izmjeriti veličinu glave kako bi se odredile eventualne krivulje rasta između jednog posjeta pedijatru i onog koji slijedi.

  • Pregledat će bebinu glavu, uši, oči i usta.

  • Stetoskopom će utvrditi ispravnost rada srca i pluća

  • Laganim pritiskanjem stomaka provjerit će abdomen bebe, a pokretima nogu utvrdit će eventualne nepravilnosti u radu kukova i zdjelice.

Ovo je većinom sve što možete očekivati od prvog posjeta pedijatru. Kako dijete raste, pregledi kod liječnika postupno će se izmjenjivati, a svaki put osjećat ćete se manje nervoznim jer posjet pedijatru treba predstavljati dobro i umirujuće iskustvo.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.