Mama Romana o važnosti čitanja djeci, filterima na društvenim mrežama i ravnopravnom roditeljstvu

0
245
mama romana jadna ti san naslovna

Mama Romana Ban ima nekoliko Instagram nadimaka, odnosno profila koje uređuje, a nama je najviše za oko zapeo onaj simpatičnog imena @jadna.ti.san. Više o ovom profilu, ali i ostalim platformama koje uređuje reći će vam sama Romana, dok smo se u ovom razgovoru latili i nekih drugih, mamama bitnih, tema poput važnosti čitanja djeci i ravnopravnog roditeljstva.

Može za početak više o sebi i svojim Instagram profilima?

Ja sam Romana Ban, 32 godine, živim u Splitu, udana sam i mama dvojice sinova, trenutno na drugom porodiljnom.

U zadnjih nekoliko godina vodila sam brojne Instagram profile poslova na kojima sam radila i projekata koje sam vodila, tako da očito imam profesionalnu deformaciju jer i sad istovremeno imam otvorena tri profila. 🙂

“Privatni” profil je rezerviran za moje prijatelje, kolege i rodbinu, odnosno riječ je o krugu ljudi koje poznajem. Na tom profilu rijetko objavljujem, i to uglavnom prizore iz prirode, no volim popratiti crtice iz života dragih mi ljudi.

Nekoliko mjeseci nakon što sam prvi put rodila, rodio se i moj alter ego, odnosno Instagram profil @jadna.ti.san, na kojem prevladava sve vezano uz majčinstvo. Moram priznati da imam podijeljene osjećaje za taj profil; nekad mi odlično dođe jer volim pisati o iskustvima i razmišljanjima te dijeliti iste sa širom publikom i ljudima koje ne poznajem, ali su u sličnoj životnoj situaciji. Nekad, pak, ne vidim smisla u dijeljenju ičega s ljudima koje ne poznajem pa mi dođe i da ga obrišem. Vidjet ćemo kakva mu je sudbina!

I na kraju – moj najdraži profil je @djecolakunoc.com.hr, posvećen promicanju čitanja od najranije dobi. Taj je profil svojevrsna riznica preporuka kvalitetnih slikovnica.

Ističeš važnost čitanja djeci. Zašto je ovo bitno?

Mislim da je većina roditelja barem površno upoznata s činjenicom da čitanje (barem 15 minuta dnevno čitanja naglas) pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju. Međutim, većina njih čitanje djeci povezuje samo s klasičnim bajkama ili šarenim zvukovnim pričicama za najmlađe, što je šteta jer je svijet književnosti za djecu zapravo puno više od toga!

Kvalitetne slikovnice pravo su bogatstvo u literarnom, umjetničkom i odgojnom smislu. Domaće izdavačke kuće prevode sve više odličnih stranih slikovnica i knjiga za djecu, ali i domaća scena autora i ilustratora je sve bogatija.

Na blogu www.djecolakunoc.com.hr i na istoimenom Instagram profilu @djecolakunoc.com.hr pišem o slikovnicama iz naše kućne biblioteke, koje oduševljavaju cijelu našu obitelj. Uz to, pišem o važnosti čitanja, preporučujem naslove po dobi i različitim temama, ističem trenutne popuste i slično.

Drago mi je da je i moja Facebook grupa “Slikovnice – preporuke i popusti” zaživjela; broji više od 6000 članova, a svakodnevno se u njoj mogu naći preporuke i upiti brojnih roditelja vezano za čitanje djeci.

Nedavno mi je jedna mlada gospođa zahvalila što sam putem “Djeco, laku noć!” pozitivno djelovala na njenu obitelj; zahvaljujući mojim preporukama, otkrila je dotad nepoznati svijet prekrasnih kvalitetnih slikovnica, osvijestila važnost čitanja i sa svojom djecom stvorila divne rituale čitanja.

Bilo mi je prekrasno čuti njeno iskustvo jer je upravo to smisao cijele priče: pomoći obiteljima da putem čitanja doživljavaju kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme, što će pozitivno doprinijeti njihovom međusobnom odnosu i stvaranju divnih uspomena.

‘Majčinstvo bez filtera’, opis je koji stoji na tvom Insta profilu @jadna.ti.san. Što znači biti takva blogerica, majka i u konačnici osoba? Što znači pisati i djelovati/živjeti bez filtera prema tebi, pogotovo jer živimo u vremenu koje je opsjednuto svim vrstama filtera?

Nakon što sam postala majka, počela sam pratiti razne profile vezano za majčinstvo. Primijetila sam da se ono što se na istima prikazuje uvelike razlikuje od moje svakodnevice. Kod mene je većinom vladao kaos majčinstva, dok su tuđe Instagram objave prikazivale idilu.

Znala sam da majke prikazuju samo probrane trenutke, no ipak sam osjetila potrebu sarkastično se referirati na takve prikaze života. Mjesecima su moje objave na novootvorenom profilu @jadna.ti.san sadržavale samo fotografije kratkih rečenica ispisanih na ploči, uz poduži tekst u opisu, a sve vezano uz stvarne dogodovštine mene kao novopečene majke, koje nisu bile nimalo “instagramske”.

Uslijedile su pozitivne reakcije, što mi je pokazalo da sam bila u pravu kad sam mislila da mame ne žele gledati i čitati samo “bajke”, već i stvarne priče u kojima se nekad dani i noći samo preživljavaju. 🙂

Razne vrste “filtera” često povezujem s manjkom samopouzdanja i općenitog zadovoljstva, kao i s potrebom da se osjećamo dobro na temelju tuđe procjene. Imam osjećaj da se žene nekad ponašaju poput izgubljenih djevojčica, koje nastoje napraviti sve kako bi zadobile pažnju i bile vrijedne u tuđim očima. Postaje im važnije ono izvanjsko od onog što je u njima, a nije čudno da onda takve obrasce ponašanja, razmišljanja i osjećanja prenose i na svoju djecu.

Ja svojim pisanjem i djelovanjem “bez filtera” nastojim prenijeti poruku da je u redu ne osjećati se uvijek dobro, ne izgledati uvijek dobro i ne imati sve “posloženo”, bilo da se radi o kućanstvu, poslu ili roditeljskim “uspjesima”.

Postoji li neka majčinska tema koja te trenutačno jako zaokuplja i zašto je po tebi ona važna?

Ubrzo se vraćam na posao, i to nešto ranije nego što bih trebala, a moj će muž iskoristiti svoje pravo na roditeljski dopust. Među rijetkim smo parovima u društvu naših prijatelja koji iskorištavaju tu mogućnost, no nadam se da je situacija u širem krugu bolja. Važno je što je više moguće ravnopravno s partnerom dijeliti odgovornosti, obveze i radosti koje nosi roditeljstvo. Smatram da će u većini slučajeva barem malo više “povući” majke, no i očevi mogu i trebaju većinu toga iznijeti. Ravnopravno roditeljstvo važno je za mentalno zdravlje i djece i roditelja i to je tema o kojoj ću uvijek rado progovarati, isto kao i tema zaposlenih majki male djece. One na svojim leđima nose izazove koje u potpunosti mogu razumjeti samo žene u sličnoj situaciji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.