Prvo šišanje bebe

0
5461

Svaki roditelj jedva da može dočekati prvo šišanje njihove bebe. Većina će ih to smatrati kao najslađe iskustvo dosad, dok vaši mališani zasigurno neće dijeliti isto mišljenje.

Kada je potrebno prvo šišanje:

Ako je vaša beba na svijet došla s prekrasnim loknicama, za prvo šišanje može biti spremna već s otprilike osam mjeseci. No ako joj kosica sporo raste, ne morate ići kod frizera sve dok ne napuni dvije godine. No, ne postoji pravo ili krivo vrijeme za prvo šišanje bebe.

Savjeti:

  • Nemojte reći svom djetetu da ćete mu skratiti kosu. Umjesto toga recite mu da idete kod frizera kako bi vam malo popravio frizuru. Izbjegavajte riječi „škare“ koje također mogu imati neželjeni utjecaj i utjerati strah u kosti.
  • Igrajte se frizera kod kuće: postavite dijete na stolicu ispred ogledala, ogrnite ga ručnikom oko ramena kako biste postigli pravi učinak. Nježno mu poškropite kosicu vodom pritom objašnjavajući da će mu to isto učiniti frizer kad ode na promjenu frizurice. Pretvarajte se da režete kosicu prstima te uočite djetetovu reakciju.
  • Odaberite pravo vrijeme šišanja: šišanje kod frizera rezervirajte netom nakon popodnevnog odmora ili obroka. Nikako ne prije odlaska na spavanje. Preuzmite epizodu djetetove omiljene crtane serije na vaš mobitel kako bi ono ostalo zaokupljeno tijekom šišanja. Ne zaboravite i na nekoliko ukusnih zalogaja.
  • Izaberite pravo mjesto: za prvo šišanje vašeg mališana odaberite onaj salon za koji znate da se zna nositi s malim klijentima. Mnogi dječji frizerski saloni imaju pregršt slikovnica i crtića kojima se djeca mogu zabavljati. Neki frizeri nude besplatne usluge prvog djetetovog šišanja. Prije kontaktiranja određenog salona, savjetujte se s prijateljicama i kumama te poslušajte njihova iskustva.
  • „Puzavci“ vole iznenađenja, ali ne ovakve vrste. Prije nego što zakažete termin za šišanje kosice vašeg mališana, dopustite mu da ide s vama kod frizera te da iz prve ruke vidi što se ondje radi. Razgovarajte s njim o onome što frizer radi. Recite mu da će i on nositi isto takav ogrtač, da će frizer morati malo smočiti kosicu i sl. Natuknite mu da su škare potrebne samo zato da se ukloni višak kosice koji mu ide u oči, a ovaj veliki plašt štiti ga od bockanja dlačica.
  • Kako biste u potpunosti bili spremni na prvo šišanje vaše bebe, dopustite mu da kod frizera ponese omiljenu igračku. To će mu pomoći da ostane smiren na duže vrijeme, a ujedno ruke će mu biti zauzete i zaokupljene. Kao nagradu, u torbu spremite poslasticu koju ćete mu dati nakon što frizer obavi posao.

Ako ste vi prestrašeni i vaše će dijete biti prestrašeno i vrlo vjerojatno da će plakati tijekom cijelog tretmana šišanja kosice. Ponašajte se, stoga, opušteno i prirodno, jer u većini slučajeva djeca obožavaju kopirati ponašanje njihovih roditelja, što je u ovom slučaju poželjno. Unaprijed razgovarajte s njim o tome da će mu kod frizera biti zabavno; igrat će se s omiljenom igračkom, na kraju će dobiti slatkiš, bit će ogrnut Supermanovim plaštem i sl.

Nikako ne zaboravite ovjekovječiti trenutke prvog šišanje bebine kosice koji će postati vrijedna uspomena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.