Oftalmološki pregled kod djece

0
4322

Rano otkrivanje i brzo liječenje poremećaja vida kod djece važno je kako bi se izbjeglo cjeloživotno oštećenje vida. Ispitivanje vida treba obaviti još u vremenu dok je dijete jako malo. Naravno, kako dijete raste, treba nastaviti s redovnim pregledima, a ne ih zapostaviti.

Dobar vid ključni je za fizički razvoj djeteta, za njegov uspjeh u školi i opće dobro. Očni sustav nije u potpunosti oblikovan kod novorođenčadi i male djece, a jednakomjeran odnosno simetričan ulaz slike (svjetla) u oba oka neophodan je za normalan razvoj centra za vid u mozgu. Ako djetetove oči ne mogu poslati jasne slike do mozga, njegov bi vid mogao biti ograničen na način da se kasnije u životu više ne bude mogao ispraviti. No, ako se problemi otkriju rano, sve je moguće riješiti i ispraviti.

Kada treba obaviti oftalmološki pregled:

Oftalmološki pregled treba obaviti nakon bebina rođenja i nekoliko puta tijekom djetinjstva; u predškolskoj i školskoj dobi. Pregled obavlja pedijatar, obiteljski liječnik ili neki drugi propisno osposobljeni pružatelj zdravstvene skrbi. Pregledi vida obično se mogu obavljati i u školama, vrtićima i ostalim zajednicama.

Novorođenčad: oftalmološki pregled novorođenčeta treba uključivati ispitivanje eventualnih očnih strukturalnih nepravilnosti kao što su katarakta, neprozirnost rožnice i sl. Novorođenče obavezno treba pregledati oftalmolog ili pedijatar. Liječnik provodi sveobuhvatan pregled osobito ako je dijete stiglo na svijet ranije nego što je bio „zakazan“ termin ili ako u obitelji postoji povijest nekih ozbiljnijih poremećaja vida.

Dojenčad: drugi oftalmološki pregled djeteta trebao bi biti negdje prije prve godine djetetova života; po potrebi naravno i ranije. Pregled obavlja oftalmolog ili pedijatar.

Vrtićka dob: sljedeći oftalmološki pregled djeteta treba biti između treće i četvrte godine života. Oštrinu vida kod djece treba testirati čim dijete postane dovoljno staro da surađuje s liječnikom. Ako su uočene neke nepravilnosti ili ako se sumnja na postojanje strabizma, potrebno je obaviti sveobuhvatni pregled očiju odnosno vida kako bi se osigurala njegova uspješna korekcija te spriječile eventualne daljnje nepravilnosti.

Školarci: kad dijete krene u školu, oftalmološki pregledi variraju od osobe do osobe. Općenito govoreći, treba pratiti ponašanje djeteta; napreže li se kad gleda na ploču, žali li se na iritacije u oku, na zamućen vid i sl.

Kako sami možete prepoznati da nešto nije u redu s djetetovim vidom?

Ponekad, roditelji prepoznaju kada njihovo dijete ima problema s vidom. U tom slučaju, dijete veoma blizu drži materijal za čitanje ili se žali na nejasnoće. Međutim, postoje i neki manje očiti znakovi koji mogu upućivati na probleme s vidom kod djece.

Relativno kratka pozornost na njemu (ne)zanimljive stvari: ako vam se čini da dijete brzo izgubi zanimanje za igre ili ostale aktivnosti koje zahtijevaju „budnost“ na duže vrijeme, možda ima još neutvrđenih problema s vidom.

Izgube se za vrijeme čitanja: kad dijete čita naglas ili u sebi, probleme s vidom moći ćete prepoznati po tome što će se dijete izgubiti tijekom čitanja, tražeći gdje je stao.

Izbjegavanje određenih aktivnosti: bez obzira na to ponaša li se dijete suptilno ili ne, ono izbjegava čitanje, crtanje ili igranje onih igara koje zahtijevaju njegovu usredotočenost na duže vrijeme.

Djetetov (ne)uspjeh u školi također može biti povezan s lošim vidom. Nemojte zanemarivati ovakve situacije, već dogovorite oftalmološki pregled kako biste se uvjerili da je sve u redu ili pronašli eventualnu terapiju.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.