Ispadanje mliječnih zubića

0
6245

„Klima mi se zub!“

Ove riječi predstavljaju veliku prekretnicu u životu vašeg djeteta. Ispadanje mliječnih zubića normalna je pojava koja omogućuje rast novih i trajnih zubića. Trajni zubi rastu sve dok u potpunosti ne izraste 32 zuba, uključujući kutnjake i umnjake. S obzirom na to da umnjaci mogu izrastati prilično kasno, očekivani rast svih zuba je do 25. godine života.

Većina djece prilično se uzbudi kad počnu osjećati da im se klimaju zubi. No postoje i oni za koje je to prilično stresna situacija. No zato ste vi tu, dragi roditelji te ih uvjerite u to da vjerojatno ništa neće ni osjetiti.

baby-art-vila

Kada obično ispadaju mliječni zubići?

Mliječni ili primarni zubi odnose se na prvih 20 zubića koji izrastu. Negdje u dobi između pet ili šest godina, dijete će početi gubiti mliječne zube. Prvi mliječni zubi koji ispadnu jesu prednji donji zubi; ti zubići prvi i narastu. Ovaj proces ispadanja mliječnih zubića traje do otprilike 12. godine života, kada su gotovo sve mliječne zube zamijenili novi, trajni.

Što ako je dijete prerano izgubilo mliječni zub?

Ponekad, ispadanje mliječnih zuba dolazi prerano, nego što je to uobičajeno. Ako vaše dijete prilično rano izgubi jedan ili više mliječnih zubića, to može uzrokovati daljnje komplikacije. Kada se događa prerano ispadanje mliječnih zubića, ne može se reći sa sigurnošću; ortodonti su ti koji procjenjuju svaku situaciju zasebno. Ovisno o dobi djeteta te o kojem je zubu/kojim je zubima riječ, ovisi daljnja procjena i tretman kod ortodonta.

Što u slučaju da mliječni zubi ne ispadnu prirodnim putem?

Iako želite da svi mliječni zubići vašeg djeteta ispadnu prirodnim putem, odnosno sami od sebe, nesreće se događaju. Ako zub ne ispadne prirodnim putem, već nastrada u igri loptom i sl., samo stavite hladan oblog kako bi se smanjila eventualna bol. Izvršite pritisak sterilnom gazom da zaustavite eventualno krvarenje te posjetite stomatologa. Ni u kojem slučaju ne pokušavajte i ne podržavajte krpanje, odnosno vraćanje „istrgnutog“ mliječnog zuba na njegovo mjesto, jer tako možete negativno utjecati na trajni zub koji se nalazi ispod mesa.

Boli li ispadanje mliječnih zubića?

Proces ispadanja mliječnih zubića obično je bezbolan. Iako rast novih trajnih zubi može pratiti povremena natečenost desni, obični analgetici mogu pomoći u jenjavanju bolova.

Pravilna i redovna oralna higijena također je neophodna za zdravi rast i razvitak zuba. Naučite vaše dijete na vrijeme kako se pravilno četkaju zubi, kako bi stekao izvrsne navike važne za njegovo zdravlje.

Što ako mliječni zubi još uvijek nisu ispali?

Rano ispadanje mliječnih zubića nije jedini problem koji ih može snaći. Postoje slučajevi kada mliječni zubi ne ispadaju duže vrijeme. To je karakteristično za one situacije kada korijen trajnog zuba još uvijek nije dovoljno razvijen kako bi potaknuo ispadanje mliječnog zuba. U tim slučajevima potrebno je izvaditi mliječni zubi kako bi se ostavilo još više mjesta za rast trajnog zuba. Međutim, nemojte pretpostavljati da svaki mliječni zub koji ne ispadne „na vrijeme“ treba izvaditi. Rendgenski snimci pokazat će pravu situaciju te će jedino tako stomatolog sa sigurnošću moći utvrditi treba li ga izvaditi ili ne.

Bilo da mliječni zubi ispadaju prerano ili se drže dulje nego obično, moderna stomatološka skrb usmjerena je na udobnost pacijenta te na najsigurnije stomatološke zahvate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.