Mitovi i istine o nošenju

0
2139

Znate kako se kaže: “za dobrim konjem se prašina diže!”. O dobrobiti nošenja za dijete puno toga su već rekli brojni stručnjaci, ali i oni koji nošenje ”žive” svaki dan – roditelji. Međutim, kao i kod svakog proizvoda za dijete, važno je informirati se i pravilno ga koristiti. Zato vam donosimo 5 najčešćih mitova o nošenju i istine vezane uz njih.

Mit br. 1 Nošenje uzrokuje ovisnost djeteta o majci

Istina: Nošenje izuzetno dobro djeluje na povezanost majke i djeteta. Posebno je to slučaj kad je beba još mala i uvelike ovisna o majci. Nošenje omogućava majci da “uhvati” i najmanji znakić koji joj pokazuje beba čija sposobnost komunikacije još nije razvijena. Kad je riječ o starijoj djeci, nošenje može povećati djetetov interes za otkrivanje svijeta jer se djeca osjećaju sigurnije i imaju više povjerenja u okolinu koju su upoznali iz sigurnosti majčina zagrljaja.

Mit br. 2: Nošenje nije dobro za razvoj djeteta

Istina: Kao što je već rečeno, kognitivni razvoj djeteta u velikoj mjeri ovisi o fazi istraživanja koja počinje u najranijoj dobi. Kad je riječ o fizičkom zdravlju i sigurnosti djeteta, važno je da su nosiljke koje koristite ergonomske, odnosno da posjeduju sve potrebne certifikate. Uz to je važno odabrati položaj koji najviše odgovara i vama i vašem djetetu. Treća bitna stvar je da je nosiljka dobro postavljena, ako niste sigurni je li vaše dijete u dobrom položaju te je li vaša nosiljka dovoljno zategnuta, uvijek možete pitati stručnjakinje za nošenje, prodavačice u trgovinama baby opremom kao i ovlaštene distributere. Također na društvenim mrežama možete o nošenju razgovarati s drugim roditeljima koji nose svoju djecu.

Mit br. 3: Nošenje ima posljedice za kralježnicu roditelja

Istina: Ako je nosiljka doista ergonomska, onda to znači da je ona ergonomska i za dijete, i za roditelja. Nosiljka koje je udobna za roditelje, rasporedit će težinu djeteta na trup, ramena i kukove roditelja. Podstavljeni pojas ili lumbalna podrška te pojastučene naramenice, svakako su nešto na što treba obratiti pažnju pri kupnji nosiljke. Zapamtite: važno je da se osjećate udobno dok nosite svoje dijete! 

 

Mit br. 4: Nošenje prema naprijed je loše za dijete

Istina: Ovaj mit jako je čest među roditeljima. Naime, postoji strah da nošenje prema naprijed ugrožava zdravlje djeteta i to na više razina: fizički – zbog položaja u kojem se dijete nalazi koji “nije” dobar za kukove i kralježnicu djeteta i nije udoban za roditelje, mentalno – dijete prima “previše” podražaja iz okoline, emocionalno – dijete ne može pogledati roditelja i onaj tko nosi ne može pratiti reakcije i potrebe djeteta.

Istina je sljedeća: s nošenjem prema naprijed valja biti jednostavno oprezan i koristiti zdrav razum kao i uvijek u brizi o svom djetetu. Najvažnije je poštivati ograničenja dobi djeteta (5-12 mj.), u obzir uzeti razvojnu fazu u kojoj je dijete trenutno i uvjeriti se da ono želi gledati prema naprijed.

Fizički argument se može vrlo lagano riješiti – odabirom ergonomske nosiljke koja podržava i ergonomski položaj prema naprijed. Nosiljka treba biti ergonomska za roditelja, ali također treba poštovati najvišu preporučenu kilažu za nošenje djeteta prema naprijed (10 kg). Prilikom biranja nosiljke, provjerite da li nosiljka koju kupujete ima odobrenje Hyp Dysplasia Instituta ili Organizacije za zdravlje kralježnice AGR.

Kad je riječ o podražajima, važno je biti umjeren i UVIJEK pratiti reakcije djeteta. Naime, podražaji su dobri za dijete, ako ga ne naprežu i ne izazivaju nepovoljne reakcije djeteta. Stimulaciju možemo usporediti s puštanjem glazbe djetetu; glazba pozitivno utječe na dijete, ali ako je preglasna, tada može izazvati neželjene reakcije i štetiti djetetu. Jednako tako je i s nošenjem prema naprijed.

Treći argument također je vrlo važan. Nije točno da roditelji ne mogu pratiti reakcije djeteta ako je okrenuto od njih, ali trebaju paziti na to da redovito pogledavaju prema djetetu i prate njegove reakcije. Djeca također vrlo često provjeravaju kako roditelji reagiraju na okolinu i traže njihov pogled kako bi prilagodila svoju reakciju. Ako roditelji primijete da mogućnost kontakta očima djetetu nedostaje, trebaju ga okrenuti natrag prema sebi.

Pravilo je lako: ako vozite dijete u kolicima okrenuto prema naprijed, tada to možete učiniti i s ergonomskom nosiljkom – s tim da ćete uz nošenje osjećati svoje dijete još bližim nego je to u kolicima.

Mit br. 5: Samo mame nose

Istina: Za kraj, razbijamo stereotipe o tome da samo mame nose. Istina je, to je češće, ali nikako nije pravilo. Tate jednako tako mogu nositi i biti osjetljivi na dijete kao i mame. Štoviše, dijete uz nošenje od strane oba roditelja može biti bogatije za više iskustava.

U posljednje vrijem primjećujemo da su bake i djedovi sve veći pobornici nošenja, a starija braća i sestre (ako je razlika u godinama dovoljna) isto se mogu uključiti u brigu za bebu tako da je nose u nosiljci. Ako još nisu toliko veliki, mogu oponašati mamu i tatu tako da koriste nosiljku za lutke ili plišance.

Na kraju važno je upamtiti: vi i vaša beba kreirate svoj jedinstveni način života. Ako budete pratili potrebe i želje svoje bebe, ali i svoje, znajte da ste na pravom putu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.