Mama i glumica Ana Maras Harmander: ‘Gledajte svaku ženu kao prijateljicu, jer nikad ne znate koju borbu ona vodi’

0
2612

Ana Maras Harmander hrvatska je kazališna, filmska i televizijska glumica te ujedno mama sinčića Rubensa i supruga Šveđana Johna Harmandera. Zbog Johna koji se iz ljubavi prema Ani doselio u Hrvatsku, otkrila je nove običaje i rituale, a zbog Rubensa je pak otkrila Magic Baby. Stoga nas je zanimalo koji su proizvodi iz naše ponude oduševili slatkog Rubensa, ali i što je Anu oduševilo kada je u pitanju švedska kultura. Inače, Ana i John su se vjenčali 2012.u Los Angelesu i to doslovno u maniri pravih holivudskih zvijezda. Nakon dva tjedna ceremoniju su ponovili u Aninom rodnom Splitu, a hoće li ju životni put ipak na kraju nanijeti u daleku i za mnoge naše ljude neobičnu Švedsku ili će ipak ostati na ovim prostorima, saznajte u ovom prekrasnom, toplom, iskrenom intervjuu.

Prvo da riješimo geografiju 🙂 Tvoj suprug je Šveđanin, a ti si Hrvatica. Kako ste se dogovorili gdje ćete živjeti?

Odmah smo bili svjesni da će meni biti teže početi ispočetka negdje drugdje, čisto zbog posla kojim se bavim, a usko je vezan uz jezik. Tako da smo se odlučili za Hrvatsku, uz otvorenu mogućnost preseljenja. Što sam starija, više mislim o budućnosti svog djeteta, a ne svojoj, pa mi se sve više sviđa ideja o odlasku.

U nekim intervjuima si rekla kako si u Švedskoj otkrila savršen ritual za zatezanje tijela nakon koje je tijelo zategnuto kao gumica. Naime, nakon saune, uskoči se u jezero u kojem je temperatura 18 stupnjeva. Kako ti je bilo prvi put kada si to učinila?

Moram priznati da sam bila vrlo skeptična oko toga, ali kad sam se odvažila moje me je tijelo nagradilo. Isto je bilo i s ritualom gdje usred zime, na minus petnaest stupnjeva izađeš iz vruće kupke na snijeg i radiš anđele u snijegu. Ja sam poznato zimogrozna pa mi je i ta ideja da se kupam u vrućoj kupki vani na minusu dok snijeg pada bila nezamisliva. Ali, opet sam samu sebe iznenadila i tjelesni efekt je bio jednak. Tijelo se prokrvi i zategne u minuti.

Kad smo kod zatezanja tijela, kako si doživjela mijenjanje svog tijela u trudnoći?

Na mijenjanje tijela u trudnoći sam se negdje i pripremila, ali na promijenjeno tijelo i psihu, što je još važnije, nakon poroda se uopće nisam pripremila. Iako sam vrlo brzo nakon poroda vratila svoju kilažu, tijelo se promijenilo. Kažu da treba jednako dugo vremena da se organi vrate na svoje mjesto kao i kad su radili mjesta za novi život, što znači da tvoje tijelo prolazi intenzivne promjene 18 mjeseci. Žensko je tijelo zaista nevjerojatno.

Koji rituali iz Švedske su te također oduševili, a koji su pak hrvatski rituali oduševili tvog supruga?

Kao i sve ljude ovog svijeta, Šveđani oduševljavaju svojom organiziranošću, poštivanjem osobnog prostora i mišljenja, brigom o novim generacijama i pogledom u budućnost.

A moj suprug voli hrvatsku opuštenost, iako samo u slobodno vrijeme. Obožava hranu i pića, izlete, druženja i neke slatke svakodnevne rituale za koje mi uzimamo više vremena nego ostali.

Kako izgleda jedan tvoj tipičan dan i kako usklađuješ posao i majčinstvo, ali i bivanje suprugom? Imaš li nekad osjećaj da ne stigneš dati dovoljno na svakom polju ili si pronašla recept za životni balans. Ako jesi, molimo te reci 🙂

Moj tipični dan počinje ranim buđenjem, oko 6 recimo, do vrtića imamo dva sata, pa doručkujemo, oblačimo se, peremo zube zajedno. Onda sina odvedem u vrtić, a ja tri puta tjedno odlazim na vježbanje nakon kojeg slijedi proba do 14 sati. Vratim se kući da spremim ili dovršim ručak. Nakon toga odlazim u vrtić po sina i popodne provodimo u parku ili u druženju s prijateljima. Onda većinu večeri opet odlazim u kazalište na posao oko 18.30 do kasnih noćnih sati. I da budem iskrena, do ove karantene i potresa, ništa mi nije falilo. Nisam od osoba koje se tuže, to je život koji sam izabrala. Ali, ova situacija u kojoj smo se našli me skroz izbacila iz ravnoteže, počela sam više brinuti, ne spavati. I iako se sve kao vratilo na “staro”, osjećam ogromnu odgovornost prema svom djetetu, ne znajući što nas čeka sutra.

Rekla si nam da tvoj Rubens obožava Magic Baby. Koji proizvodi su vas posebno oduševili?

Mi smo od njegovog rođenja sve stvari nabavili u Magic Baby-u. Od Stokke kolica, krevetića, kadice koja nam je služila četiri godine do posteljine, bodija, igračaka… Sve smo koristili dugo i jako smo zadovoljni.

Što za tebe znači biti dobra glumica, dobra majka, dobra supruga i imaš li neki savjet za kraj za sve žene koje žele biti bolja verzija sebe?

Žene su predivne, i kad bi to mislile o sebi i jedne o drugima, svijet bi bio bolje i drugačije mjesto. Radite ono što volite, smijte se puno i gledajte svaku ženu kao prijateljicu, jer nikad ne znate koju borbu ona vodi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.