Mama Nikolina objašnjava što čini dobru hranilicu, dok će vas njezini savjeti u svezi dohrane oduševiti: “Sa svih strana smo bombardirani savjetima o tome što bi bebe trebale jesti i to mnogim mamama stvara pritisak oko dohrane”

0
2267
Nikolina Mamić - bebavodjadohrane intervju

Mama Nikolina ponosna je vlasnica naše Safety 1st hranilice, ali i osnivačica iznimno korisnog Instagram profila ‘bebavodjadohrane’, kao i bloga ‘Beba Mišo vođa dohrane’. Kako samo ime, i Instagram profila i bloga,  daje naslutiti da je riječ o savjetima za dohranu, Nikolinu smo zamolili da s nama podijeli koji, što je ona velikodušno učinila i to bez imalo pretencioznih tvrdnji u stilu: ‘Svaka mama mora učiniti to i to…’.

Dapače, kako se Nikolina izrazila: “Sa svih strana smo bombardirani savjetima o tome što bi bebe trebale jesti i to mnogim mamama stvara pritisak oko dohrane, strah nas je hrane, umjesto da u njoj uživamo. Meni je osobno bilo važno da djecu upoznam s namirnicama koje inače jedemo u obitelji jer djeci ne kuham nešto drugo, “zdravije”, trudimo se svi jesti zdravo, ne samo prvih 6 mjeseci bebine dohrane, već uvijek”.

Što su pak odlike dobre hranilice, ali i još ponešto o kvalitetnoj prehrani naših mališana i mališanki, saznajte u nastavku.

Može prvo par riječi o sebi…

Zovem se Nikolina Mamić, Korčulanka sam koja, sad evo duže nego na Korčuli, živi u Zagrebu. Prijatelji me poznaju kao maštalicu glavom uvijek u oblacima. Profesorica sam hrvatskog i talijanskog jezika u jednoj osnovnoj školi, no zadnje skoro tri godine sam na posebnom zadatku, onom majčinskom, mama sam 2 i pol – godišnjem Mateju i Bartolu koji će uskoro navršiti godinu dana.

Kako su nastali blog i Instagram profil ‘bebavodjadohrane’?

Blog je nastao 2018. kad sam kretala u dohranu s prvim djetetom od milja zvanim Mišo, po kome je blog Beba Mišo vođa dohrane i dobio ime. Odabrali smo dohranu komadima (blw) u kojoj beba od samih početaka jela sa 6 mjeseci papa sama, komade koji su prilagođeni i sigurni za jelo, i u kojoj samostalno istražuje hranu i uči papati. Svoje oduševljenje tom vrstom dohrane počela sam dijeliti na blogu, što sam nastavila i sad u dohrani druge bebe. Na blogu dijelim naše iskustvo takve dohrane i ohrabrujem mame pričom o dohrani koja nije borba s bebom oko jela već ugodno obiteljsko druženje za stolom uz hranu, što bi svaki obrok po mom mišljenju i trebao biti.

Koja top tri savjeta vezana uz dohranu bi dala svakoj mami?

Smatram da je važno u dohranu ući bez onih velikih roditeljskih očekivanja da beba mora pojesti sve što joj nudimo i koliko joj pripremimo. Bebi je uvođenje krute hrane jako velika promjena u tom malom životu i treba joj neko vrijeme da se navikne na okuse, teksture hrane, da nauči žvakati, gutati… I u svemu tome treba imati puno strpljenja jer ako se jelo pretvori u rat, nadmudrivanje oko ubacivanja još jedne žlice bebi u usta, k tome nekad i uz ekrane samo da  beba nešto pojede, stvaramo dosta težak obrazac jela koji je kasnije teško promijeniti. Mislim da je važno da što češće jedemo zajedno s bebom, da nas beba gleda i oponaša proces jela, da joj dopustimo da sama prinosi hranu ustima i upoznaje raznolike namirnice tako da bude aktivan sudionik jela, a ne da samo guta sadržaj sa žlice jer tako beba uči prepoznavati svoj apetit što je važno u prevenciji dječje pretilosti u djetinjstvu.

Koje top tri karakteristike su bitne za dobru hranilicu?

Hranilica itekako može utjecati na jelo bebe jer ako bebi u njoj nije udobno, ona usmjerava pažnju na stabilizaciju tijela, umjesto da se skoncentrira na jelo. Stoga bi dobra hranilica bila ona u kojoj beba može sigurno sjediti i jesti okomito, što je važno za sigurnost jela. Poželjno je da hranilica ima i oslonac za stopala što bebi omogućuje stabilnije sjedenje. Meni je osobno važno da hranilicu mogu približiti što bliže stolu jer tako puno manje hrane završi okolo, a i beba je tako sudionik našeg obiteljskog stola i jela. Ako je uz to i drvena, jednostavna za čišćenje i da ima opcije pomjeranja sjedišta i oslonca za noge kako dijete raste – idealno! A sve smo to i našli u Safety first hranilici.

Koja top tri recepta obožavaju tvoja djeca?

Moji dječaci stvarno vole jesti, jedu raznoliku hranu koju jedemo i ja i suprug, ne kuham im ništa posebno jer nam je od početka bilo važno da upoznaju hranu naše obiteljske kuhinje. No da se njih pita vjerojatno bismo svaki dan jeli tjesteninu, ribu i špek. Znam, nije baš tipično za djecu, ali kad bebama dopustimo da svojim ritmom upoznaju i prihvate hranu, iznenade nas svojim odabirima.

Koje namirnice bi više trebalo uključiti u prehranu djece?

Sa svih strana smo bombardirani savjetima o tome što bi bebe trebale jesti i to mnogim mamama stvara pritisak oko dohrane, strah nas je hrane, umjesto da u njoj uživamo. Meni je osobno bilo važno da djecu upoznam s namirnicama koje inače jedemo u obitelji jer djeci ne kuham nešto drugo, “zdravije”, trudimo se svi jesti zdravo, ne samo prvih 6 mjeseci bebine dohrane, već uvijek. Nisam se zamarala nikakvim tablicama kad bi što bebi trebalo uvesti u dohranu već sam birala sezonsku hranu. Većina nutricionista čije savjete pratim, jer ja osobno to nisam, preporučuju raznoliko voće i povrće, žitarice, puno zdravih masnoća za bebin razvoj i energiju, no smatram da bi svaka obitelj trebala odabrati koje su to namirnice koje bi prema nekim svojim navikama jela, zajedničkim, za cijelu obitelj jer samo tako djeca mogu prihvatiti raznoliku hranu.

Neki savjet općenito mamama za kraj?

Biti mama danas je izuzetno zahtjevno jer smo sa svih strana okružene teorijama, savjetima i metodama. A čini mi se najvažnijim osluškivati neki svoj unutarnji majčinski kompas, iz nas samih iznjedriti “metodu” u kojoj ćemo se mi kao mame osjećati mirno, staloženo i sigurno jer mislim da samo tako možemo i bebi ponuditi sigurnost bez straha, granice i odgoj uz puno nježnosti i prihvaćanja djetetovih potreba. A sve to možemo ako smo u majčinstvu prisutne srcem, ako promatramo dijete i pružamo mu ono što ono traži, a ne što kaže neka teorija. Nije lako biti mama svim srcem jer i mama ima svoje potrebe i želje koje ne nestaju dolaskom bebe, štoviše, samo još narastu. Zato je majčinstvo za mene stalan put promjene, učenja i traganja neke moje “metode” u kojoj se ja kao mama osjećam mirno i dobro jer samo tako i svojim dječacima mogu pružiti ono što oni, svaki toliko poseban i različit, trebaju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.